Hlavní obsah

Jaká krize? Rostoucí prodeje nových aut v ČR překonají loňský rok

Foto: Shutterstock / Scharfsinn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku se letos prodá 210 000 až 220 000 nových osobních aut, což je výrazně více než 192 000 vozů v loňském roce. Proti loňsku to znamená nárůst až o 14,5 procenta. Mírně tak zpomalí tempo růstu z letošního prvního pololetí, kdy prodeje rostly téměř o 17 procent. Vyplývá to z aktuální analýzy poradenské firmy PwC.

Článek

Vzhledem k dlouhým dodacím lhůtám automobilů z minulého roku budou významnou část v roce 2023 představovat dodávky aut objednaných v předchozím roce, jejich podíl bude ale podle PwC v druhém pololetí mírně klesat.

Současná poptávka po automobilech je podle Daniela Janečka z PwC výrazně ovlivněna přetrvávající nepříznivou ekonomickou situací. „Předpokládáme, že druhá polovina roku 2023 bude pokračovat ve znamení nižší poptávky zejména ze strany domácností. Ty reagují na nejistotu ekonomického vývoje a vysokou inflaci, která snižuje reálné mzdy,“ podotkl.

Na straně výrobců se podle PwC situace postupně zlepšuje. Proti předchozímu roku, kdy se nedostatek výrobních vstupů negativně projevil v dlouhých dodacích lhůtách a obecně omezenější nabídce automobilů, nyní se automobilkám daří lépe. Některé již hlásí výrobu bez problémů s dostupností vstupů.

Problémy bude nadále způsobovat inflace, která tlačí i na nárůst cen vozů. Do nich se navíc promítají také značné investice automobilek do elektromobility. To bude podle PwC pravděpodobně představovat hlavní výzvu pro nejbližší roky.

V prvním pololetí se na českém trhu prodalo 115 548 vozů, což je meziroční nárůst o 16,8 procenta.

Související témata:
Načítám