Hlavní obsah

Horká novinka Jawy na Motosalonu: Moderní čtyřstovka Geeny udává nový směr vývoje značky

Foto: Jawa

Všechny modely Jawy včetně horké novinky Geeny si můžete prohlédnout na právě probíhajícím Motosalonu v Brně.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká značka Jawa na svém stánku na veletrhu Motosalon v Brně představila model Geeny. Výkonný ředitel Jawa Moto Jiří Kraft ČTK řekl, že nová čtyřstovka představuje odklon od dosud typického retra a naznačuje nový směr vývoje značky. Model Geeny by měl být dostupný za cenu do 126 000 korun, a spadat tak do střední cenové kategorie motorek. Právě zaměření na tento segment poznamenalo tržby Jawy Moto v loňském roce.

Článek

Zatímco mezi lety 2021 a 2022 vzrostly tržby české firmy o 42 procent na 231 milionů korun, loni klesly na 126 milionů korun. „Pokles byl jednoznačně daný ekonomickou situací, růstem cen energií i inflací. To vše náš segment bohužel ovlivnilo, zatímco luxusní značky dopad nepocítily. Bohužel jsme neměli tak rozvinutý zahraniční obchod, aby pokles poptávky doma vyvážil,“ dodal Kraft.

Model Geeny je dvouválec s motorem o objemu 400 krychlových centimetrů. „Ukazuje nový směr vývoje značky, protože jsme dospěli k názoru, že retro vlna pomalu přechází a trh je retro jawami poměrně nasycený. I druhý nový model 350 Bobber má moderní prvky, konstrukčně vychází z modelu Pérák,“ uvedl Kraft.

Letos se chce Jawa zaměřit na evropský zahraniční obchod a hledá po Evropě partnery. Nejvíce motocyklů Jawa se ale každoročně prodá v Indii, kde Jawa vyrábí ve spolupráci s indickým partnerem Classic Legends modely 300 CL, Pérák a 42. Ročně jde o desetitisíce kusů. „Věříme, že letos se situace v Česku zlepší, lidé se nebudou děsit inflace a rostoucích cen. Naším cílem je překonat v tržbách rok 2022,“ doplnil výkonný ředitel.

Foto: Dayun

Nová Jawa Geeny 400 je v podstatě lehce upravený čínský Dayun (na fotce), dvouválec poskytuje výkon 43 koní, což na 185 kg vážící motorku docela stačí. Hlavním lákadlem je cena kolem 126 tisíc korun.

Veletrh Motosalon začal na brněnském výstavišti ve čtvrtek a potrvá do neděle. Pavilony P a F zaplnil motorkami, čtyřkolkami i příslušenstvím pro motorkáře, v pavilonu G1 je zážitková hala a pavilon Z patří Festivalu Burger Arena. Pořadatelé předpokládají, že za čtyři dny přijde na výstaviště 50 000 lidí. Souběžně s Motosalonem se konají nábytkářský veletrh Mobitex a veletrh ProDítě.

Související témata:
Načítám