Hlavní obsah

Do vesmíru a ještě dál: LEGO představilo novou stavebnici sondy Mars Rover Perseverance od NASA

Foto: LEGO

Stavebnice průzkumné sondy Perseverance vznikala ve spolupráci s Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA), naučná aplikace konstruktéry seznámí s podmínkami panujícími na rudé planetě.

Je to už nějaký pátek, co hračkářský gigant LEGO představil stavebnici inspirovanou kosmickým průmyslem. Lidé z Dánska se rozhodli to napravit a udělat radost vesmírným badatelům a průzkumníkům všech věkových kategorií formou stavebnice sondy Mars Rover Perseverance.

Článek

LEGO si vysloužilo oblibu u fanoušků téměř všech dopravních prostředků a různých věkových kategorií. Ať už jde o terénní, nákladní, sportovní, nebo závodní auta, případně vlaky, či dokonce letadla, je na dánskou firmu opravdu spoleh. Nejnovější přírůstek mezi dopravní prostředky je však velmi speciální – jde totiž o věrnou kopii průzkumné sondy Mars Rover Perseverance včetně doprovodného dronu.

Národní úřad pro letectví a vesmír neboli NASA podnikl prostřednictvím této sondy úspěšnou misi na Mars s cílem hledat důkazy o pozůstatcích prastarého života na rudé planetě a sbírat vzorky hornin a data o jejím podnebí, aby vědci mohli planetu lépe pochopit v kontextu naší sluneční soustavy.

Stavebnice je opravdu důkladnou zmenšeninou inženýrského majstrštyku vyvinutého pro meziplanetární výzkum a stejně jako originál má inovativní řízení se speciálními čepy otočnými o 360 stupňů, pohyblivou „hydraulickou“ paži a odpružení, které umožňuje sondě pohyb i po záludném a neupraveném povrchu rudé planety. Nebo dětského pokoje.

Foto: LEGO

Průzkumná sonda z kostek je doplněna o realistické funkce jako 360° řízení, pohyblivé paže nebo odpružené nápravy.

Lidé z firmy LEGO si jsou vědomi faktu, že nemalá část stavebnic skončí v rukou dospěláků, jedním dechem však dodávají, že stavebnice primárně slouží jako průprava pro mladé „inženýry“. Z toho důvodu byla doplněna o speciální mobilní aplikaci s rozšířenou realitou, která mladým badatelům umožní sledovat realistickou simulaci toho, jak by jejich konstruktérský počin vypadal na rudé planetě „v plné polní“.

„Práce na tomto projektu byla vzrušující, zároveň pro nás představovala poměrně velkou výzvu,“ vysvětloval Luke Cragin, jeden z designérů společnosti LEGO. „Vesmír byl vždy mou velkou vášní a vývoj této stavebnice byl pro naši firmu velmi poučný díky spolupráci s průkopnickým týmem od NASA – a já pevně věřím, že se nám podaří inspirovat i další mladé badatele v cestě za poznáním.“

Stavebnice je určena pro badatele od 10 let věku, obsahuje celkem 1132 kostek a po sestavení má 32 cm na délku, 23 cm na výšku a na šířku rovněž 23 cm. Výše zmíněná aplikace zobrazuje mimo jiné naučný obsah a informace o podnebí a dalších podmínkách panujících na Marsu.

České zastoupení na svých stránkách uvádí, že stavebnice průzkumné sondy Mars Rover Perseverance jde do prodeje už 1. června s cenovkou 2379 Kč.

Jak se vám líbí nová stavebnice LEGO Mars Rover?
Nádhera, tu potřebuji!
82,1 %
Není to úplně můj šálek kávy.
17,9 %
Celkem hlasovalo 212 čtenářů.

Reklama

Související témata:
NASA
Sonda
Načítám