Hlavní obsah

Berlínská Tesla vyrábí 4 000 vozů týdně, předstihla vlastní cíl

Foto: ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před necelým rokem Elon Musk slavnostně otevřel poblíž Berlína první evropskou gigafactory, tedy továrnu automobilky Tesla. Nyní z jejích bran vyjíždí již 4 000 elektromobilů každý den, čímž lehce předstihla vlastní plán.

Článek

Americký výrobce elektromobilů Tesla už v gigafactory v Grünheide ve spolkové zemi Braniborsko poblíž Berlína zaměstnává přes 10 000 lidí. Zdroje z podniku to sdělily agentuře DPA. Firma dnes na twitteru uvedla, že týdně tam nyní vyrobí 4000 aut. Plán přitom počítal s tím, že se na tento počet firma dostane až za tři týdny.

Ročně tak závod firmy ve východním Německu vyrobí 200 000 vozů. Cíl první expanzní fáze tedy zatím není naplněn - Tesla chce v Grünheide s 12 000 zaměstnanci vyrábět půl milionu vozů ročně. Tesla už oznámila, že zvýšení výroby nějakou dobu potrvá. Firma vyrábí ve svém zatím jediném závodě vůz Model Y od loňského března.

Firma plánovala zvýšit produkci v Braniborsku na 4 000 za týden od 13. března a na více než 5 000 do konce června. Loni v říjnu dosáhla u obce Grünheide produkce 2 000 aut za týden a v prosinci 3 000 kusů týdně, uvedla agentura Reuters.

Tesla také začala v Německu montovat baterie, které bude brzy používat ve vozidlech vyráběných v továrně v Grünheide. Minulý týden ale firma uvedla, že plán na výrobu baterií v Německu omezí a místo toho se zaměří na jejich výrobu ve Spojených státech, kde jsou výhodnější daňové pobídky. Tesla minulý týden také sdělila, že se připravuje na výrobu součástí článků, jako jsou elektrody, z nichž některé se budou odesílat ze závodu v Grünheide do Spojených států.

Reklama

Načítám