Hlavní obsah

Nové SUV Škoda pro Indii ponese název Kushaq

Foto: Škoda Auto

Silueta Škody Kushaq

Ve Škodovce finišuje vypuštění nového malého a levného SUV na trh! Tahle zpráva by normálně cloumala Českem o dost víc, kdyby nešlo o model určený výhradně pro indický trh. Jedná se o první ze čtyř novinek, chystaných v rámci iniciativy „India 2.0“. Právě tuzemská automobilka je v jejím čele a celý koncern Volkswagen chce tímto způsobem urvat lepší čísla na rostoucím indickém trhu s osobními auty.

Článek

Finální podobu auta zatím bohužel nečekejme – Škoda poskytla pouze nástřel boční siluety, který toho neodhaluje příliš. Na druhou stranu víme, čeho se chytit. V únoru 2020 totiž Škoda na autosalonu v Dillí představila koncept Škoda Vision IN (v galerii níže). Jednalo se tehdy právě o předzvěst nového SUV pro druhou nejlidnatější zemi světa, zároveň o výkladní skříň platformy MQB A0 IN. Nejmenší podobu modulární platformy MQB A0 využívají na evropském trhu třeba škodovácké modely Kamiq a Scala. Její verzi pro Indii (označenou písmeny „IN“ na konci) potom vyvinula konkrétně Škoda přímo pro potřeby indického trhu a 95 % všech komponent se bude vyrábět lokálně v Indii.

Ačkoliv byl vůz Vision IN primárně designovou studií, je patrné, že právě takhle bude indická novinka vypadat. A jak se bude jmenovat? To je druhé zásadní oznámení dnešního dne. Škoda pokračuje v systému názvů pro SUV, začínajících písmenem K a končící písmenem Q – Indická novinka ponese název Kushaq. Ano, tenhle název by byl pro český trh asi poněkud těžko stravitelný (a vyslovitelný), v Indii ale bude jako doma.

Slovo Kushaq pochází z tisíce let starého jazyka sanskrt, kde znamená „král“ nebo „vládce“. Jazyk měl podle mytologie vytvořit bůh Brahma a dodnes se v Indii používá jako jeden z 22 úředních jazyků především v oblasti náboženství, umění a vědy.

Finální podobu Škody Kushaq budeme znát v březnu, kdy proběhne světová premiéra. V té době se dozvíme i technické detaily – koncept Vision IN měl pod kapotou motor 1.5 TSI o výkonu 150 koní, pro sériovou podobu se však počítá spíše se slabšími nepřeplňovanými jednotkami z rodiny MPI. Po Kushaqu budou následovat ještě tři další vozy značek Škoda a Volkswagen, stojící na stejné platformě.

Reklama

Související témata:
Načítám