Hlavní obsah

Nové BMW řady 4 Gran Coupé se oficiálně představuje

Foto: BMW

Stylové čtyřdveřové kupé BMW řady 4 Gran Coupé poprvé přijelo na trh v roce 2014 a v rodině modelů BMW se zařadilo mezi menší trojku a větší pětku. Mnichovská automobilka nyní navazuje na úspěch oblíbeného modelu a představuje zcela novou generaci, vycházející z nejnovější čtyřkové řady.

Článek

Čtyřdveřové kupé BMW řady 4 Gran Coupé je oblíbeným modelem zákazníků, kteří touží po luxusnějším autě, než je standardní trojka, ale zároveň chtějí praktičtější auto, než je klasické čtyřkové kupé. A to všechno při zachování jedinečného stylu. V Mnichově proto navazují na populární model druhou generací s lepší dynamikou, modernějšími technologiemi a novým designovým jazykem značky.

Nová generace čtyřkového Gran Coupé vychází z technických základů standardního kupé, čímž se výrazně odlišuje od odcházejícího modelu technicky spřízněného s BMW řady 3. Ve srovnání s předchozí generací je novinka o 143 milimetrů delší, o 27 milimetrů širší a o 53 milimetrů vyšší, přičemž se zvětšil i rozchod kol o 50 milimetrů vpředu a 29 milimetrů vzadu.

Foto: BMW

Kontroverzní „bobří zuby“ nechybí ani čtyřdveřovému Gran Coupé

Čtyřdveřové kupé řady 4 se může pochlubit širším rozchodem kol i ve srovnání se současným sedanem BMW řady 3, a to o 6, respektive 19 milimetrů. Rozvor náprav s délkou 2 856 milimetrů je o 46 milimetrů delší než u předchozího modelu a o 5 milimetrů větší než u trojkového sedanu. Výrazné proporce a svalnatější postoj novému modelu rozhodně nechybí.

Dojem z elegantně sportovního moderního vzhledu záleží na vkusu každého z nás. Designové oddělení BMW vyvinulo design nového Gran Coupé za použití typických podpisových rysů nejnovější řady 4, přičemž nejvýraznějším prvkem je nepochybně maska chladiče s obrovskými ledvinkami. Ozdobný rámeček je standardně stříbrný, u sportovněji laděné verze M440i je v tmavším odstínu Cerium Grey.

Foto: BMW

Obyčejnější motorizace poznáte podle chromových doplňků karoserie

Základní výbavou Gran Coupé jsou adaptivní LED světlomety (laserové světlomety jsou na přání), osmnáctipalcová kola (devatenáctipalcová kola jsou za příplatek v závislosti na balíčku výbavy) a bezrámová okna s ozdobnou chromovou lištou. Vrcholný model M440i nabízí šest možností devatenáctipalcových kol, standardní tmavé exteriérové obložení Shadowline a decentní spoiler na zádi.

Čtyřkový bavorák s karoserií Gran Coupé má prostornější interiér v zadní části, kde na cestující čekají tři plnohodnotná sedadla a více místa na nohy a hlavu než v odcházejícím modelu i v současném kupé BMW řady 4. Zavazadlový prostor nabízí objem 470 litrů, což znamená zvětšení o 39 litrů, a sklopením opěradel zadních sedadel, standardně rozdělených v poměru 40:20:40, jej lze zvětšit až na 1 290 litrů.

Foto: BMW

Čtyřdveřová karoserie s propracovanou aerodynamikou dosahuje součinitele odporu vzduchu 0,26

Nové BMW řady 4 Gran Coupé slibuje komfortní i sportovní jízdní vlastnosti, optimalizovanou spotřebu paliva všech motorizací a vylepšenou aktivní i pasivní bezpečnost s nejmodernějšími technologiemi. Uvedení nového čtyřkového Gran Coupé na trh proběhne letos v listopadu, vyrábět se bude v domovském závodě společnosti v Mnichově, kde bude zcela integrována do výrobního procesu BMW řady 3 Sedan a Touring.

Modelová řada se bude skládat ze zážehových motorizací 420i a 430i s pohonem zadních kol a M440i s pohonem všech kol xDrive. Vznětové motory bude zastupovat motorizace 420d s pohonem zadních, nebo všech kol xDrive. Základní cena bude začínat na 1 229 800 Kč.

Reklama

Související témata:
Načítám