Hlavní obsah

Nová Octavia si z nárazových testů odváží pět hvězd

Foto: Euro NCAP

Škoda Octavia čtvrté generace v testech Euro NCAP

Ruku na srdce, nic jiného jsme ani nečekali. Vzhledem k tomu, jak stěžejní je nová Octavia pro Škodu, jiný než špičkový výsledek by u nárazových testů prakticky nebyl přípustný. Každopádně dobré vědět, že se zadařilo a z testů evropského sdružení Euro NCAP si Octavia čtvrté generace odváží (pouze symbolicky – ta nabouraná už nikam nepojede) plných pět hvězd.

Článek

Nejhezčí číslo z celé finální zprávy je 92 %. Právě tolik dostala Octavia za ochranu dospělých členů posádky. Svůj podíl na tom má celkem 9 airbagů, z nichž řidičův kolenní je za příplatek. Ze všech důležitých testů, tedy zejména z čelního nárazu s překrytím a z bočního nárazu, by všechny dospělé figuríny odešly nezraněné.

A podobně je na tom i hodnocení pro děti. Za něj dostala Octavia 88 %, čímž se zařadila mezi nejbezpečnější vozy pro děti v rámci třídy. Octavia je kompatibilní se všemi dětskými sedačkami, které Euro NCAP bere v potaz, a dětské pasažéry ochránila bez zaváhání.

79 % si Octavia odnesla také za hodnocení bezpečnostních asistenčních systémů, kam spadá třeba protikolizní asistent s detekcí chodců a cyklistů. A když už jsme u těch chodců, za jejich ochranu dostala Octavia 73 % - takže až někoho omylem povozíte na kapotě, má docela slušnou šanci, že to ještě rozchodí.

Octavia je tedy úspěšná, ale s pěti hvězdičkami rozhodně není jediná. Pohled do tabulek posledních hodnocení Euro NCAP napovídá, že moderní auta jsou na tom ve většině případů s bezpečností velmi dobře. Mezi novými „pětihvězdičkovými“ auty najdeme třeba Ford Explorer, Mazdu CX-30, Mercedes-Benz GLB, Subaru Forester nebo Peugeot 2008.

Reklama

Načítám