Hlavní obsah

Nejrychlejším sériovým autem v Zeleném pekle je Mercedes GT

Foto: Mercedes-Benz

Titul nejrychlejšího sériového automobilu na Severní smyčce se stěhuje z Itálie do Německa. Rekord na Nürburgringu má nově Mercedes-Benz se svým modelem GT Black Series.

Článek

Možná vám to přijde jako déjà vu, protože o rekordní jízdě na Nürburgringu jsme psali minulý týden. Jenže tehdy šlo o nejrychlejší auto určité kategorie, což je disciplína, která má více společného s marketingem než s čímkoliv jiným. Stačí si vzpomenout na Škodovku a její dva roky starý rekord mezi sedmimístnými SUV s Kodiaqem RS.

Jenže zvítězit v kategorii produkčních vozidel je něco úplně jiného. Poslední dva roky drželo prvenství Lamborghini s modelem Aventador SVJ a časem 6:44.97, když překonalo Porsche 911 GT2 RS (991.2), které jedno kolo slavného okruhu (20,6 km) zvládlo obkroužit za 6:47.25.

Mercedes teď dokázal se zcela sériovým AMG GT Black Series a se závodním pilotem Marem Engelem na prázdné trati obkroužit jedno kolo Severní smyčky za 6 minut 43 sekund a 61 setin. Rozdíl je tak jedna jediná sekunda a 36 setin.

Automobil byl obut do standardně dodávaných pneumatik Michelin Pilot Sport Cup 2 R MO. Podvozek byl v nejtvrdším nastavení a přední karbonový splitter byl nastavený v poloze Race, Stabilizační devítistupňový (!) systém pilot nastavoval mezi pozicemi šest a sedm v závislosti na úseku trati. Což jenom dokazuje, jak skvěle některé automobilky umí naladit stabilizační systém a že jeho vypnutí by výsledný čas nevylepšilo.

„Byla to opravdu působivá jízda,“ řekl Maro Engel po vystoupení z vozu. „S rychlostí téměř 270 km/h v úseku Kesselchen a více než 300 km/h na dlouhém rovném úseku Döttinger Höhe je AMG GT Black Series výrazně rychlejší než moje závodní GT3,“ dodal.

A když už jsme u těch rekordů, ten absolutní má závodní Porsche 919 Hybrid EVO, které v roce 2018 zaznamenalo naprosto fantastický čas 5:19.54.

Reklama

Související témata:
Načítám