Hlavní obsah

Nejrychlejší SUV Pikes Peaku – 12válcové Bentley Bentayga

Nejrychlejší SUV Pikes Peaku – Bentley Bentayga

Konečný čas ukázal hodnotu 10:49,9; což je na silniční rodinný autobus slušné číslo. A Bentley to hodlá oslavit speciální desetikusovou edicí.

Článek

Pravděpodobně už jste četli o tom, jak elektrická placka Volkswagenu „rozšmelcovala“ všechny dosavadní rekordy legendární vrchařské trati na cimpr campr. Jenže děly se věci i v nižších kategoriích.

SUV Bentley Bentayga totiž zdolalo slavný kopec o 156 zatáčkách do 11 minut. Konkrétně za 10 minut, 49 vteřin a nějaké drobné k tomu. To znamená, že Bentayga „ukrojila“ z dosavadního rekordu SUV celé dvě minuty. Hamoun jeden. Přesně jako ten kolega z práce, co na firemním večírku „spráská“ půlku jahodového dortu.

I přes vyspělé technologie Bentaygy provedli v Bentley pár úprav. Závodní přední sedadla, speciální pneumatiky Pirelli, výfuk Akrapović pro slušný zvukový zážitek. Nesmí chybět ochranná klec a hasicí přístroj.

Jinak je to standardní Bentayga. Ta strandardní Bentayga, která produkuje výkon 600 koňských sil, na stovku se dostane za čtyři sekundy rovné a maximální rychlost činí 300 km/h. Víte, pořád se najdou lidé, kteří tohle považují za „standard“.

Bentley se rozhodl letošní rekord oslavit desetikusovou (!) edicí Bentaygy, kupodivu ponese název Pikes Peak Edition… Dostane 22palcová kovaná kola, chromové obložení interiéru bude nahrazeno černým leskem, zvenku se pak na předním nárazníku objeví karbonové „lízátko“, na boku nástavce prahů a vzadu spoiler a speciální difuzor z téhož uhlíkového kompozitu.

Na výběr bude z celé škály dvou barev – černé a zelenkavé Radium, kterou neslo rekordní auto. Alcantarové obložení interiéru pak doplní ještě sportovní výfuk. Ceny dosud nebyly oznámeny, ale objednávky Bentley začne přijímat v srpnu. Jo a ještě něco, Bentayga Pikes Peak „vyjede“ s 6,0l motorem W12. Jak jinak.

Reklama

Načítám