Hlavní obsah

Nejbrutálnější McLaren je tu, ale řídit ho budou jen hráči

Foto: Archiv Garáž.cz

Videoherní filozofování inženýrů od McLarenu přináší vlhký sen, který by se klidně za pár let mohl stát realitou. Chceme hybridních bezmála dvanáct stovek koní v racingovém balení, které by se skvěle vyjímalo v Le Mans i na silnici? Samozřejmě chceme.

Článek

McLaren 720S je momentálně miláčkem všech motoristických novinářů. Jede jako splašený, dost možná má pod kapotou víc koní, než o sobě tvrdí, a jeho čtyřlitrový osmiválec je pro McLaren novým odrazovým můstkem k ještě lepším a rychlejším autům. A McLaren Ultimate Vision Gran Turismo, virtuální závoďák do chystané videohry Gran Turismo Sport, je toho bezesporu důkazem. V jeho útrobách totiž bije právě tohle spalovací srdce, dopované čtyřmi elektromotory, které mají dohromady krásných 1275 N.m. Ano, tušíte správně. Jsme svědky zrodu McLarenu P1 verze 2.0, ačkoliv zatím pouze v hypotetické formě videoherního speciálu.

A protože jsme ve videohře, mohl si McLaren dovolit použít karbon úplně všude, aniž by řešil bezpečnostní či technická omezení. I díky tomu má Ultimate Vision pouhých 1000 kilogramů, o čtyři metráky méně než P1. Sami si asi dokážete představit, čeho je schopný tunový závoďák s výkonem 1150 koní. Jednomístná stíhačka s pokročilou aerodynamikou by měla stačit monopostům Formule 1 a dost možná je předjede, jako svého času virtuální studie od Red Bullu, která využila všechny dostupné i nedostupné aerodynamické možnosti a stvořila fyzikální strop v podobě Red Bull X Challenge. Vize od McLarenu vypadá dostupněji, ačkoliv samotná automobilka říká, že je to ukázka motorsportu z roku 2030. To je poměrně optimistická představa, protože při nastoleném tempu nebudou za třináct let auta se spalovacími motory na okruhy vůbec vpuštěna. Ale naděje umírá poslední, no ne?

Reklama

Načítám