Hlavní obsah

Mlhovky! Každoroční téma, která nám způsobuje srdeční kolaps

Foto: Shutterstock / dailin

Jsou už tohle podmínky, ve kterých byste měli zapnout mlhovky? Rozhodně ano!

Taková ta klasická podzimní rána. Proměnlivá oblačnost, vlhké až olezlé silnice, rozespalí řidiči na cestě do práce. Někdo se spoléhá na denní svícení, takže mu svítí jen přední LED, vedle něj pak uvědomělý řidič, který projel mlhou kolem rybníka, mlhovky pro jistotu vypíná až při parkování. Jestli mě špatné používání denních světel ničí, tak mlhovky mi spolehlivě způsobují infarkt!

Článek

Nechápu to. Absolutně to nechápu! Co je tak těžké na tom používat v autě správně světla? Prostě je vypnu a zapnu. Denní svícení LED, potkávačky, dálková světla, mlhovka. Takový ten knoflík na palubní desce vlevo, nebo otočit páčkou pod volantem. Mlhovky mají svoje vlastní tlačítko. Sakra lidi… Když máte řidičák a umíte jíst příborem, tak co je na tom tak těžkého, že při každém podobném ránu spolehlivě potkám jednoho zoufalce či zoufalkyni, kteří rozčílí všechny řidiče kolem sebe, aby pak okázale ignorovali jejich prosby i výhrůžky.

O správném používání mlhovek jsme psali již několikrát, definuje to zákon o silničním provozu, a dokonce jste o tom nejspíš slyšeli i něco v autoškole. Přední mlhovky používat můžete a zadní musíte „vždy za mlhy, sněžení či hustého deště“. Zákon nedefinuje ani jeden z těchto tří pojmů a to je jeden problém. Ten druhý je, že někteří řidiči svítí raději pro jistotu a jiní zapomínají, že před chvíli ty mlhovky rozsvítili.

Jestli se právě chystáte nadechnout a napsat svůj fundovaný příspěvek do beztak již plamenné diskuze, že je lepší mlhovky používat, než nepoužívat, pak ještě, prosím, zadržte.

Mlhovky (hlavně ty zadní) jsou fakt skvělá věc, když je viditelnost jen pár metrů. Jste vidět a upozorníte na sebe včas, o tom bez debat. Hodí se, když je mlha nebo když opravdu hustě prší či sněží, ale jinak je jejich nadměrné používání nebezpečné nejen pro okolí, ale i pro vás. V jejich záři se totiž snadno ztratí brzdová světla, takže si koledujete, že se řidiči za vámi podívá, co to vezete v kufru.

Oprostím se od toho, jak používání mlhovek nařizuje zákon, ostatně o tom už se rozepsal kolega Dalibor ve svém článku A zase ty mlhovky… Já chci dnes mluvit o tom, kdy je zapnout, a hlavně kdy je vypnout. A budu se soustředit na používání selského rozumu.

Ano, používání rozumu! To je to, co spoustě lidem za volantem chybí, ale pořád doufáme, že by se to mohlo změnit. Používání rozumu je totiž jedno z pravidel defenzivní jízdy, kdy všem svým klientům říkám, že je lepší být sice v bezpráví, ale živý, zdravý a s nepoškozeným autem, než být v právu a stát se nechtěným účastníkem dopravní nehody.

Takže podle zdravého rozumu byste měli mlhovky zapnout tehdy, když dostatečně zřetelně a včas nevidíte (v mlze, v dešti či za sněžení, nikoliv v noci) auto před vámi. Pokud přijíždíte do kolony, klidně znásobte svou bezpečnost použitím varovných blinkrů. Vážně. Prostě udělejte maximum, ať jste vidět.

Jenže když už mlhovky zapnete, měli byste taky umět včas odhadnout, kdy je vypnout. Udělejte to vždy, když jste v koloně, protože speciálně zadní mlhovky oslňují a vy taky nemáte rádi, když vám mlhovka auta před vámi vypaluje sítnici. Tohle speciální platí pro jízdu ve městě.

A když už jsme u toho města…Myslete taky za ostatní a na to, že silná záře zadní mlhovky způsobuje, že řidič auta za vámi může snadno přehlédnout špatně osvětleného jiného účastníka provozu (chodec, cyklista, motorkář), který je osvětlený mizerně, nebo dokonce vůbec.

Mlhovky taky vypněte neprodleně poté, co se zlepší viditelnost. Když na vás někdo bliká a případně vám cosi ukazuje patřičnými gesty, má to nejspíš svoje opodstatnění, a není to zrovna pozdrav kolegy řidiče. Jakmile jednou mlhovky rozsvítíte, tak na ně prostě myslete a nezapomeňte je včas zhasnout.

Pokud lze za jeden z největších problémů českých řidičů považovat slepé spoléhání se na denní svícení, pak svícení mlhovkami v bezdůvodných případech je hned na druhém místě. Přitom opravdu stačí jen přemýšlet. Ale to byste měli dělat vždy, když si sedáte za volant.

Reklama

Související témata:
Načítám