Hlavní obsah

Mapy.cz nově i s 3D navigací pro lepší přehled

Foto: Mapy.cz

Mapová a navigační aplikace Mapy.cz prochází neustálým vývojem a postupným vylepšováním. Nejnovější přidanou funkcionalitou je volitelný 3D pohled na navigační trasu, který přinese uživatelům lepší přehled. Novinka rozšiřuje už tak široké možnosti použití, a přitom aplikace stále zůstává pro uživatele zcela zdarma!

Článek

Po loňském rozšíření o aktuální dopravní informace, které umožňují efektivnější navigaci a rychlejší dosažení cíle, přichází právě dnes aplikace Mapy.cz s dalším zásadním vylepšením – integrací 3D pohledu na navigační mapu. Ten svým nakloněným pohledem přibližuje situaci na displeji realitě a usnadňuje uživateli orientaci v mapě a následování navigačních pokynů.

3D pohled je podporován v dopravní navigaci napříč všemi mapovými vrstvami, a to jak v online, tak i v offline režimu. Funkce je dostupná i v rámci automobilového systému CarPlay (na integraci Android Auto se stále intenzivně pracuje). Neméně důležité je, že funkce 3D pohledu zůstane volitelnou možností, takže si uživatelé mohou podle chuti přepínat i na 2D navigaci (pohled přímo shora), jež některým vyhovuje více.

Foto: Mapy.cz

3D nakloněný pohled by měl mnoha uživatelům usnadnit čtení mapy a následování navigačních pokynů. Stále je však k dispozici také klasický 2D ptačí pohled

Vylepšený pohled na mapu následuje balíček vylepšení, který má uživatelům usnadnit navigaci – loni do aplikace přibyly aktuální dopravní informace spolu s dynamickým trasováním, které zohledňuje možná omezení a uzavírky na trase, a výběr z několika alternativních tras. S nejnovější verzí aplikace Mapy.cz tak do cíle dojedete rychleji a bezpečněji než kdy dřív.

Foto: Mapy.cz

Již od loňského roku umí navigace Mapy.cz pracovat s aktuální dopravní situací

Mapy.cz také těží ze svých „neautomobilových“ podkladů, takže dokážou najít i POI (body zájmu) místa v okolí tras – například benzinové stanice, restaurace nebo hotely. Dozvíte se v nich ceny benzinu na konkrétních čerpacích stanicích, pohodlně zjistíte dostupnost a ceny parkování v okolí, snadno najdete dobíjecí stanice pro elektromobily, a ještě mnohem víc. To vážně není k zahození!

Co umí aplikace Mapy.cz:

  • Efektivně naviguje s využitím aktuálních dat o dopravě
  • Nabízí alternativní trasy
  • Zobrazuje kolony, omezení a uzavírky na trase
  • Zobrazuje mapu s navigačními pokyny ve 2D i nakloněném 3D pohledu
  • Přehledně naviguje v jízdních pruzích
  • Informuje o maximálních povolených rychlostech
  • Zobrazuje ceny paliva na jednotlivých čerpacích stanicích
  • Zobrazuje LPG a CNG plničky
  • Zobrazuje nabíječky elektromobilů
  • Zobrazuje všechny parkovací zóny s informacemi o provozní době a cenách
  • Integrace do Apple CarPlay

Nevěříte? Vyzkoušejte si to sami a zdarma! Mapová aplikace Mapy.cz je přístupná přes webové prostředí nebo jako aplikace ke stažení na Google Play i Apple Store.

4 otázky pro Jakuba Faifera, produktového manažera Mapy.cz

Jak dlouho už aplikaci vyvíjíte, kolik lidí na ní pracuje a kolik lidí aplikaci používá?

Služba Mapy.cz vznikla v roce 1998 a od té doby ji intenzivně vyvíjíme, aktualizujeme mapy a informace, rozšiřujeme podklady a doplňujeme nové funkcionality. Na vylepšování Mapy.cz aktuálně pracuje tým kolem 80 lidí.

Jak se podařilo integrovat dopravní info a z kolika je zdrojů?

Aktuálně máme traffic ze dvou zdrojů, podílí se na něm i všichni uživatelé Mapy.cz, kteří jedou se zapnutou navigací. S navigací Mapy.cz vyjelo letos denně v průměru 28,5 tisíce lidí a uskutečnili průměrně 105 tisíc navigací denně. Další dodavatel dopravních informací z flotilových aut má v tuto chvíli data od zhruba 90 tisíc automobilů, z nichž každý den vyjede minimálně polovina. Budeme zapojovat i další zdroje, abychom dále zvýšili kvalitu a pokrytí.

Kdy bude podpora Android Auto?

Doufáme, že brzy! :-) Máme hotový první vývojový prototyp a rádi bychom během jara dostali k uživatelům první verzi Mapy.cz na Android Auto.

Co dalšího plánujete tento rok?

Z pohledu navigace se letos chceme zaměřovat na postupné vyladění situací, kdy dochází k nějakému problému na trase a k přepočtu trasy, případně k nezvyklým situacím jako například najetí na dálnici, aniž máte zaplacenou známku. Chceme vyztužit tyto scénáře, aby uživatel byl ve větším komfortu. Pak bychom rádi přinesli uživatelům upozornění na radary během navigace. Samozřejmě pracujeme kontinuálně na aktualizacích silniční sítě, rychlostí a uzavírek. Budeme také zapojovat další data o dopravě.

Děkujeme za rozhovor a těšíme se na další vylepšení aplikace Mapy.cz.

Reklama

Načítám