Hlavní obsah

Levý pruh ve zúžení na dálnici? Ne každé auto v něm smí jet!

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S hezkým počasím opět začala rekonstrukce dálnice D1, což pro řidiče znamená cesty v útrpných zúžení. Ne všichni však vědí, že do levého pruhu smí pouze vozy o šířce do 2,2 m včetně zpětných zrcátek!

Článek

Ačkoliv není letos dálnice D1 zúžena poprvé a na tamní provoz si již mnozí řidiči zvykli, stále vídáme situace, kdy řidiči porušují předpisy již pouze skutečností, že vůbec jedou v levém pruhu. Ten je totiž šířkově omezen na 2,2 metru, a to včetně zpětných zrcátek! To znamená, že téměř jakákoliv dodávka nemá v levém pruhu co pohledávat. Tento přestupek sice čeští policisté přehlížení, podobně jako mnohé další, mohl by to však být problém v případě nehody. V Německu ovšem pokutují i samotnou jízdu v levém pruhu s příliš širokým automobilem!

Jak už správně tušíte, nejedná se pouze o dodávky, ale problémem jsou i některé větší vozy, zejména SUV. Příliš široký je tedy kupříkladu jakýkoliv Volkswagen Touareg, Amarok, Range Rover (i Sport) či současná generace Audi Q7 (ta předchozí se ještě vejde). S luxusním sedanem typu Audi A8 či BMW 7, VW Phaeton či Mercedes třídy S trable nejsou, nevejde se však třeba BMW 5 GT, Mercedes třídy V či Lamborghini Murcielago.

Foto: Archiv Garáž.cz

Mnozí řidiči však při zkoumání šířky svého vozu mohou narazit na nedostatek informací, zejména asijské automobily totiž šířku včetně zrcátek neuvádějí a těžko se dohledává. Pokud tedy jezdíte po dálnici často a nejste si jisti, zda do levého pruhu vlastně legálně můžete, zkuste zaslat dotaz zastoupení dané automobilky či svému prodejci, kteří by měli celkovou šířku zjistit. Nedá se to však ani odhadnout, často totiž záleží na velikosti samotných zrcátek, která dělají ten hlavní rozdíl. Může vám to ušetřit nepříjemnosti v případě nehody ve zúžení!

Načítám