Hlavní obsah

Lamborghini na prodej za 7,5 miliardy eur? Ne, nemáme zájem!

Foto: Lamborghini

Lamborghini vydělává spoustu peněz i na různých speciálních modelech

Jsou nabídky, které se neodmítají. Tato však evidentně nepatří mezi ně. Koncern Volkswagen mohl prodat automobilku Lamborghini za tučných 7,5 miliardy eur, tedy 191 miliard korun, rezolutně to však odmítl.

Článek

S Lamborghini je to poněkud složitější. Automobilka patří pod Audi a Audi patří do koncernu Volkswagen. Na podzim se mluvilo o tom, že by se možná firma mohla Lamborghini zbavit, protože emise, pokles prodejů a nutné investice do elektromobility. Jenže v prosinci Volkswagen vydal prohlášení, podle kterého se skupina dohodla, že Lamborghini zůstane součástí koncernu.

A zcela evidentně to stále platí. „Toto není předmětem žádného jednání v rámci skupiny. Ne, Lamborghini není na prodej,“ reagoval na článek v magazínu Autocar mluvčí automobilky Audi. Podle britských stránek dostal koncern Volkswagen před pár dny finanční nabídku od konsorcia, které tvoří švýcarská skupina Quantum Group a britská investiční firma Centricus Asset Management.

O možném prodeji značky Lamborghini se přitom v minulosti mluvilo již několikrát a spekulovalo se také o prodeji značky Bugatti. I z toho ale sešlo. Volkswagen si možná uvědomuje, že bohatší zákazníci se aktuálně stávají ještě bohatšími a že by byl škoda o ně přijít.

Foto: Lamborghini

Lamborghini Urus je obrovský prodejní úspěch po celém světě

Quantum Group chtěla údajně úplně všechno, od názvu Lamborghini, přes továrnu až po tovární závodní tým. Nabídka měla údajně zahrnovat i pětiletou dohodu na dodávkách komponent od Audi a taky záruku udržení stávajícího počtu pracovníků rovněž na pět let. Bylo zmíněno i nové vývojové centrum, které by přidalo 850 nových pracovních míst. Nic z toho ale nebude, koncern Volkswagen prý nabídku rezolutně odmítl.

Automobilka Lamborghini byla založena v roce 1963 Ferrucciem Lamborghini poté, co byl nespokojen s vozem Ferrari. Značka pak několikrát změnila majitele, ale od roku 1998, kdy ji koupilo Audi od indonéské firmy Megatech za 110 milionů dolarů, jen vzkvétá. Aventador a Huracán jsou lásky na první pohled, aktuálně největší tržní úspěch však sklízí model Urus. Loni sice prodej značky poklesl, ale tržby i tak činily 1,61 miliardy eur (33,5 miliardy korun). Automobilce Lamborghini se tak daří prostě dobře a byl by nesmysl ji prodávat.

Reklama

Načítám