Hlavní obsah

Stop kunám: Jak do auta nainstalovat plašič

Foto: Canva.com

Kuny nejčastěji překoušou dráty od zapalování a elektroinstalaci

Nečekejte, až uvidíte malou černou potvůrku vybíhat z pod kapoty vašeho auta nebo až ráno při spěšné cestě do práce kvůli rozkousaným kabelům nenastartujete. Namontujte si ověřený plašič kun a vyhněte se nepříjemným starostem.

Článek

Plašiče vydávají pro zvířata nepříjemné zvuky, které se pravidelně mění tak, aby si na ně kuny nezvykly. „K dispozici je tiché ultrazvukové provedení nebo slyšitelné s jemným pískotem,“ uvádí Lucie Jakubčíková, jednatelka firmy Format 1. Tento rodinný podnik sídlící nedaleko od Brna začal plašiče vyrábět už před třiceti lety.

Levná a dlouhodobá ochrana

Foto: Adobe Stock

Kvůli kabelům poničeným od kuny hrozí zadření motoru

Montáž plašiče za necelých šest set korun zabere jen pár desítek minut, nebo vás bude stát dvě stě korun navíc v případě montáže profíky z Format 1 v Křenovicích nedaleko od Brna. Samozřejmě odháněč kun zvládnou namontovat i v každém autoservisu.

Po nainstalování pak už budete mít vše bez starostí, protože plašič je bezúdržbový, není nutné ho ani nijak externě dobíjet. Automaticky se vypíná a zapíná podle svorkového napětí akumulátoru. Se zhasnutím motoru se přístroj zapne, což indikuje LED kontrolka, která zase po nastartování zhasne.

Foto: Canva.com

Ihned po připojení přístroje k napájecímu napětí začne přístroj pracovat

Jak do auta plašič kun namontovat

1. Plašič se nejčastěji umisťuje do okolí motoru, proto před instalací vyčistěte tento prostor.

2. Prostor pro instalaci je odlišný v každém vozidle. Pokud si umístěním nejste jistí, poraďte se v odborném servisu nebo se zastavte v Křenovicích u firmy Format 1.

3. Plašič vložte tak, aby elektroakustický měnič, který na jedné straně vystupuje z krabičky, směřoval do ochranného prostoru. Zkontrolujte, že není zakrytý žádným jiným předmětem, který by bránil šíření zvuku či ultrazvuku do prostoru, z něhož chceme odlákat kuny. Plašič nesmí být přímo vystaven oleji nebo stříkající vodě.

4. Zařízení na plašení kun připevněte pomocí přiložených stahovacích pásek ke svazku vodičů vedoucích od baterie či k jinému pevnému předmětu, který se nezahřívá na více než 80 °C.

5. Plašič připojte na kteroukoli pojistku nebo na svorky akumulátoru. Přístroj má nepatrnou spotřebu 10mA v klidu a 15 mA při činnosti. Navíc je vybaven pojistkou (rychlá, 100 mA).

Foto: FORMAT 1 spol. s r.o.

Tip 90 dní na vyzkoušení

Plašič nesmí být zapojen

  • do místa, kde není při opuštění vozidla žádné napájecí napětí
  • před napěťový regulátor automobilu
  • přímo na výstup z alternátoru či dynama

6. Před samotným zapojením přístroje zkontrolujte napětí motoru. Při vypnutí by mělo být mezi 10 až 13,2 VDC, při běžícím motoru mezi 13,2 až 17 VDC.

7. Červený vodič připojte na kladný pól, černý na záporný.

8. Podrobný návod najdete v poradně firmy Format 1 a je také součástí každého produktu.

Načítám