Hlavní obsah

Ochutnejte Litovel Josef 11,5%, novinku inspirovanou tradicí

Foto: Pivovar Litovel

Sládek Petr Kostelecký pracuje v Pivovaru Litovel už téměř 30 let, na práci s pivem nedá dopustit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pivovar Litovel přichází s novým hořkým ležákem Litovel Josef 11,5%. Pivo vzniklo na počest zakladatele pivovaru Josefa Svozila a také na počest všech jeho jmenovců. Bude dostupné na čepu ve vybraných pivnicích a restauracích v Olomouckém kraji.

Článek

Uvařit nové pivo se rozhodli emeritní sládek Miroslav Koutek se současným sládkem Petrem Kosteleckým ve chvíli, kdy na chmelnici posuzovali kvalitu úrody a povídali si o historii litovelského pivovaru. „Byli jsme s emeritním sládkem přímo na chmelnici a vzpomněli jsme si na pana Josefa Svozila, který začal s pěstováním chmele na Hané. Domluvili jsme se, že uvaříme silně chmelený ležák s výraznou hořkostí na jeho počest,“ vysvětluje sládek Petr Kostelecký, co bylo inspirací k originální receptuře.

Foto: Pivovar Litovel

K uvaření novinky se emeritní sládek Miroslav Koutek se současným sládkem Petrem Kosteleckým inspirovali přímo na chmelnici

Rolník, hospodář a odborník na chmel Josef Svozil

Josef Svozil se narodil ve vesnici Senička v oblasti Hané nedaleko Olomouce. Byl rolníkem, nadšeným hospodářem a stal se také odborníkem na pěstování chmele. „V roce 1879 založil Josef Svozil první chmelnici ve své rodné Seničce. Na úrodné Hané se mu v pěstování chmelu dařilo dobře, a tak o šest let později založil další chmelnici. Tentokrát ale s drátovým vedením, takzvanou drátěnku, což byla konstrukční novinka,“ popisuje emeritní sládek pivovaru Miroslav Koutek. Pivo v Litovli se dodnes vaří podle tradičních postupů a z nejkvalitnějších surovin. Litovelské pivovarníky k tomu zavazuje právě historie pivovaru, neboť ho vybudovali nadšení lidé, kteří chtěli nabízet skvělé pivo.

Foto: Pivovar Litovel

Josef Svozil se narodil se v roce 1847 ve vesnici Senička a patřil mezi významné odborníky v pěstování chmele

Vybroušená hořkost a vůně čerstvě načesaného chmelu

Světlý ležák Litovel Josef 11,5% má zlatavou barvu a voní po čerstvě načesaném chmelu. „Je jedinečný svou výraznou, a přitom vybroušenou hořkostí. Této harmonicky sladěné chuti jsme docílili díky dvojité dávce tršického chmele na závěr chmelovaru,“ vysvětluje Petr Kostelecký a dodává: „Pivo zrálo v ležáckých tancích celých 40 dní a má 32 jednotek hořkosti IBU, tedy přesně tolik, kolik let měl Josef Svozil při založení první chmelnice.“ Ochutnat novinku na čepu mohou milovníci zlatavého moku ve vybraných restauracích a pivnicích.

Pivovar Litovel – tradice trvající již 129 let, úcta k poctivému řemeslu, ruční práci a kvalitním surovinám. To jsou hlavní zásady, kterých se dodnes drží pracovníci. Pivovar byl slavnostně otevřen v roce 1893 jako ryze český vlastenecký Rolnický akciový pivovar se sladovnou v Litovli. Historie pivovaru je lemována četnými úspěchy a oceněními z mnoha výstav a gastronomických soutěží v tuzemsku a zahraničí. Portfolio tvoří piva vařená tradičními postupy na předem danou stupňovitost, otevřeným kvašením a dlouhým dozráváním v ležáckém sklepě. Zaměřuje se také na pivní speciály a nechybějí ani pivní mixy.

Načítám