Hlavní obsah

Je robotická sekačka dokonalý pomocník na zahradu?

Foto: Segway

Robotická sekačka je téměř jako člen rodiny.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Robotické sekačky mají znatelně usnadnit práci při sekání trávníku. Ale je tomu skutečně tak? Nové stroje zvládnou sekat zahradu i bez vašeho přičinění. A to díky tomu, že využívají velice pokročilé bezdrátové technologie, jež sekačku řídí. Nově už bez obvodových drátů, které již nejsou potřeba.

Článek

Sekání trávníku má většina z nás spojené s poměrně velkou dřinou, což by v případě robotických sekaček s virtuální hranicí mělo úplně odpadnout. Jak je v poslední době prezentováno, tak robotické sekačky zvládnou posekat bez vašeho přičinění. Je však třeba zmínit, že robotická sekačka není vhodná na každý pozemek. V případě významných nerovností může dojít k tomu, že někde uvázne nebo si neporadí s vyšším porostem.

Pokud tedy vlastníte pozemek s velmi náročným terénem a chcete jej rychle posekat, tak je pro vás vhodnější klasická benzinová sekačka. V případě pozemků, které mají mírné nerovnosti, už si robotická sekačka poradí sama. Využívá citlivých senzorů a pohon všech kol, což jí umožní se vypořádat se sklonem terénu až 80 % (38°). Trávník bude postupně upraven naprosto ideálně, jen je potřeba počítat s tím, že robotická sekačka se nedostane do hůře přístupných míst nebo koutů.

Foto: Mammotion

Sekačka LUBA si poradí se sklonem až 80 %.

Ticho, které doslova uslyšíte

Robotická sekačka má obrovskou výhodu oproti standardním sekačkám. Ta spočívá v tom, že ji při práci téměř neuslyšíte. Tím odpadají vyčítavé pohledy vašich sousedů, a navíc lze sekat dle předdefinovaného času. Pakliže se nechcete sekáním zahrady zabývat, tak je robotická sekačka skvělým pomocníkem. Dokáže ušetřit spoustu času, jen některá místa budou vyžadovat vaši manuální péči.

Přímá ukázka na zahradě vydá za tisíc slov!Video: Jarabák

Robotické sekačky s virtuální hranicí jsou nyní trendem

Pokrok je samozřejmě nezastavitelný, ale vybírá si svou daň v podobě pořizovací ceny. Ta se pohybuje v řádech desítek tisíc korun. Trávník ale budete mít v precizní kondici. Zásluhu na tom má mulčování, které trávník udělá zelenějším a zdravějším. Robotická sekačka se nezalekne ani ploch s více travnatými sektory. Dokáže i detekovat déšť a v takovém případě se schová a bude pokračovat v práci později.

„Jednoznačně vzrůstá poptávka po robotických sekačkách, které jsou plně autonomní,“ říká David Pláteník, specialista na robotické sekačky společnosti Jarabák. Aktuálním vrcholem techniky jsou robotické sekačky s virtuální hranicí Segway NavimowLUBA 2 AWD. Největší přednost Pláteník shledává v absenci obvodových drátů, které již vůbec nejsou potřeba.

Foto: Mammotion

Dnes už můžete sekat za pomoci mobilního telefonu.

Pokud váháte, kterou sekačku zvolit, je tu řešení. Poradí vám Jarabák a nejen to. Doporučí vám konkrétní model na míru vaší zahradě. V případě robotické sekačky ji přiveze, nainstaluje a zprovozní přímo u vás. Kromě toho je autorizovaným servisem pro robotické sekačky Segway. Vyřeší za vás posezonní servis a veškeré modely zde pořídíte s 3letou zárukou.

Načítám