Hlavní obsah

Ken Block závodí s ostrou Škodou Fabia R5!

Foto: Ken Block

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ta zpráva asi leckoho překvapí. Americký automobilový závodník a showman Ken Block byl dosud spojován hlavně se značkou Ford. Škoda navíc v USA své modely neprodává. Přesto Block nyní závodí ve Fabii R5!

Článek

Ken Block umí skvěle marketing. Třeba na Instagramu má aktuálně šest a půl milionu sledujících a jeho videa pod označením Gymkhana znají miliony lidí po celém světě. Obvykle se proháněl v patřičně upravených Fordech, na začátku své kariéry video-showmana to bylo v Subaru.

Určitě si pamatujete, jak v tisícikoňových monstrech na milimetry přesně driftoval na Pikes Peak, v uzavřeném Londýně nebo s kouřícími pneumatikami řádil v opuštěných venkovských budovách. České fanoušky motorsportu proto jistě potěší zpráva, že Ken Block přesedlal do Fabie R5 (ještě předchozí generace, tedy nikoliv R5 evo).

„Tohle auto je bestie. Jsem ohromen,“ napsal na svůj facebookový profil třiapadesátiletý závodník. Škodovka si lepší reklamu přát nemohla, jakkoliv ve Spojených státech automobily už dlouhé desítky let neprodává.

Podle Zbyňka Straškraby, tiskového mluvčí Škoda Auto pro motorsport, jde o Fabii R5 s výrobním číslem 283. Tedy o model, se kterým závodil Ir Barry McKenna a Ken Block jej má podle našich informací pronajatý.

Foto: Ken Block

Blockova Fabia R5 je v jeho oblíbené černé barvě.

Fabia R5 stála v roce 2017 kolem pěti milionů. Vůz má pohon všech čtyř kol a pětistupňovou sekvenční převodovku. Turbodmychadlem přeplňovaná šestnáctistovka dává výkon 286 koní a maximální točivý moment 420 newtonmetrů. V rámci americké soutěže rallye je povolený větší restriktor. Nečekejte ovšem výkon větší než zhruba 300 koní.

Nejvyšší rychlost závisí na nastaveném zpřevodování. Fabia R5 při delších „kvaltech“ může jet až 200 km/h. Hmotnost bezmála čtyři metry dlouhého závodního speciálu činí 1 230 kilogramů. Vůz má dva mechanické diferenciály (přední a zadní).

Foto: Ken Block

Ken Block závodí s Fabií R5

Škoda už v roce 2019 prodala více než 300 Fabií R5, v roce 2019 představila modifikovaný model pod označením R5 evo. Ken Block s Fabií R5 startoval poprvé v rámci soutěže 100 Acre Wood už 19. března na šotolinové trati.

Reklama

Načítám