Hlavní obsah

Jedno z nejstarších Porsche 911 má ještě jiný název!

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud chcete vidět prapůvodní Porsche 911, vydejte se do muzea automobilky. Tohle je dokonce auto, které se ještě ani neoznačuje číslicemi 911, neslo totiž v prvopočátku trochu jiné jméno.

Článek

Ode dneška až do dubna 2018 můžete vidět ve stuttgartském muzeu značky Porsche opravdový unikát, jedno z nejstarších Porschí 911. Na tomto voze lze zkoumat zcela původní detaily, jedná se navíc o typ, který ještě neměl být označován jako 911. Původně se totiž tohle Porsche mělo jmenovat 901, jenže kvůli tomu, že takovéto schéma označení používal Peugeot, bylo auto přejmenováno na dnes již ikonické označení.

Foto: Archiv Garáž.cz

Máme tady tedy model 901 s číslem karoserie 300.057, jde tedy o číslo 57, jeden z mála dochovaných vozů z doby před přeznačením. Vůz má barvu candy apple red a byl vyroben téměř před 45 lety. Slavnostní expozice muzea pak nese výmluvný název "A legend takes off". 

Tohle auto bylo nalezeno jedním televizním štábem v německé opuštěné stodole. Vedle bylo ještě další klasické Porsche, štáb tedy zkontaktoval automobilku a ta oba vozy koupila. Následně probíhala tříletá renovace, protože vůz nebyl v moc dobrém stavu. Nyní je tedy Porsche 901 uvedeno do původní podoby. Stojí tedy za to vydat se do muzea a kus historie vidět na vlastní oči, starší Porsche 911, tedy vlastně 901, budete hledat jen těžko. Původní vůz, který se objevil i na propagačním videu značky, má pod kapotou šestiválec se 130 koňmi.

Reklama

Načítám