Hlavní obsah

Jarní motoristická noční můra: Srazit srnku nebo psa

Foto: Shutterstock

V pojišťovně Kooperativa řeší ročně až 6 000 nehod, ve kterých figuruje zvěř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá změna ročního období je vždy pro řidiče výzvou. Na jaře mohou být vozovky po zimních mrazech hůře sjízdné, na silnicích se objevují častěji sváteční řidiči, ale také se probouzejí zvířata, která přivádějí na svět mláďata. Všeho je najednou všude plno, stačí chvilka nepozornosti a neštěstí je na světě!

Článek

Srazit psa nebo srnu je oboje tragédie, ale je tam určitý rozdíl. Pokud srazíte domácí nebo hospodářské zvíře, vina je vždy na straně vlastníka. Proto, pokud se vám zaběhne pes a dostane se do střetu s vozem, není to vina řidiče, ale viníkem jste bohužel vy. Řidič po vás také může/bude chtít veškeré náklady spojené s případným poškozením vozidla. Jestliže zvíře takzvaně nikomu nepatří (kanec, divoký pták, srna atd.), je to záležitostí řidiče, který vůz v době kolize řídil.

Například v Kooperativě řeší ročně 6 000 nehod, ve kterých nějakým způsobem figuruje zvíře. Průměrná škoda na vozidle se v tomto případě pohybuje kolem 40 000 korun, v případě dražších automobilů se může jednat o částku v řádech statisíců.

Foto: Shutterstock

V případě střetu se zvěří zavolejte policii

„Každoročně řešíme i několik velkých škod. Zejména u luxusních automobilů, které mají v přední části mnoho senzorů pro podpůrné systémy ve voze, například. Už i k povinnému ručení. Konkrétně u Kooperativy je to společně s připojištěním skel nejoblíbenější připojištění. Milan Káňa upozorňuje: „Z našeho pojištění se hradí nejen škody způsobené na jedoucím vozidle, ale i poškození zaparkovaného vozidla zvířetem. Cena takové pojistky je 734 korun za rok. Roční limit pojistného plnění je 100 000 korun při spoluúčasti jen 1 %, minimálně 1 000 korun.“ Milan Káňa.

Kdo to zaplatí?

Pokud máte jen povinné ručení, nemáte na žádné odškodnění při střetu s divokým zvířetem nárok. Zvíře zaplatí životem a vy penězi. Můžete se ale připojistit. Už i k povinnému ručení. Konkrétně u Kooperativy je to společně s připojištěním skel nejoblíbenější připojištění. Milan Káňa upozorňuje: „Z našeho pojištění se hradí nejen škody způsobené na jedoucím vozidle, ale i poškození zaparkovaného vozidla zvířetem. Cena takové pojistky je 734 korun za rok. Roční limit pojistného plnění je 100 000 korun při spoluúčasti jen 1 %, minimálně 1000 korun.“

Foto: Shutterstock

Pojistit lze i poškození stojícího vozidla zvířetem

Pokud máte nové nebo dražší auto, určitě se zamyslete nad havarijní pojistkou, která má v ceně i případný střet se zvířetem nebo poškození stojícího vozidla zvířetem.

Jak se zachovat po střetu se zvěří – postup krok za krokem

  • Zavoláte policii a necháte prošetřit nehodu. Potřebujete protokol z místa nehody, který prokáže střet se zvěří.
  • Nafocením nehody ze všech stran nic nezkazíte.
  • Oznámíte pojistnou událost pojišťovně.
  • Doložíte doklady, jako je technický průkaz a řidičský průkaz.
  • Necháte provést prohlídku pojišťovnou nebo smluvním servisem.
  • Doložíte doklady o opravě vozidla.

Co nikdy nedělat:

Odvážet zabité zvíře. Mohlo by to být kvalifikováno jako pytláctví. A i když si myslíte, že nikomu nepatří, není to tak. Odklizení mrtvého zvířete je na správci příslušné honitby.

Foto: Shutterstock

Nikdy neodvážejte poraženou divokou zvěř. Mohlo by to být kvalifikováno jako pytláctví

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Garáž.cz.
Načítám