Hlavní obsah

Grosjean se rozloučí s F1 za volantem vítězného mercedesu

Foto: Mercedes F1

Strávil třicet vteřin v ohnivém pekle. Chybělo málo a mohli jste číst jeho nekrolog. Jenže Grosjean tu děsivou nehodu na okruhu v Bahrajnu přežil a 29. června si sedne zpátky do kokpitu F1, a to hned do vítězného monopostu od Mercedesu!

Článek

Na úvod si připomeňme ty děsivé okamžiky. Grosjean naráží v rychlosti 192 km/h do svodidel, přetížení 67 G trhá jeho Haas vedví a pilot se ocitá v plamenech, kde stráví víc než půl minuty. Měla to být jistá smrt, místo toho měl jen lehké popáleniny na rukou a kotnících.

Není se čemu divit, že poslední dva závody loňské sezony vynechal. Takže to vypadalo, že ta bouračka je i to poslední, co ve Formuli 1 zažil. Jenže to by tady nesměl být Toto Wolff a Mercedes. „Romainova nehoda nám připomíná nebezpečí, kterým tito muži čelí pokaždé, když vlezou do kokpitu, ale také to svědčí o neuvěřitelných krocích, které tento sport za ta léta učinil ke zlepšení bezpečnosti,“ řekl Wolff.

„Nechtěli jsme, aby jeho nehoda byla jeho posledním okamžikem v monopostu F1. Romaina znám od jeho dnů ve Formuli 3, kdy vyhrál šampionát. Užíval si dlouhou a úspěšnou kariéru ve Formuli 1 a my jsme prostě chtěli, aby jeho poslední vzpomínky na F1 byly ve vítězném autě.“

„Jsem nadšený, že budu zase řídit Formuli 1. A hned Mercedes W10! To auto vyhrálo v roce 2019 patnáct z jednadvaceti závodů, zajelo deset pole positions a devět nejrychlejších kol. To je obdivuhodné,“ září Grosjean. „Jsem velmi vděčný Mercedesu a Totovi za tu příležitost. Absolvovat test na okruhu Paul Ricard, mé domácí trati, bude něco opravdu výjimečného.“

Grosjean, který s kariérou pilota F1 končí, zajede několik exhibičních kol před Velkou cenou Francie příští měsíc. Na okruhu v Le Castellet se pak ještě zapojí do soukromého testování Mercedesu o dva dny později. V březnu už strávil hodiny na simulátoru v továrně Mercedesu v Brackley, tým mu už stihl připravit sedačku na míru. „Už se těším, že ho zase ve Francii uvidím a přivítáme ho na víkend v týmu. Snad se o mou W10 dobře postará a užije si to,” vzkázal úřadující mistr světa Lewis Hamilton.

Reklama

Načítám