Hlavní obsah

Formule 1 zveřejňuje rekordní kalendář pro rok 2021

Foto: Shutterstock / cristiano barni

Lewis Hamilton vstupuje do sezony 2021 jako jasný favorit, sázkaři mu věští rekordní osmý titul

Jen několik týdnů poté, co Světová rada motoristického sportu schválila kalendář Formule 1 pro rok 2021, se rozpis opět mění. Velkou cenu Vietnamu nahrazuje Portugalsko. Sezona by měla začít v březnu v Bahrajnu a skončí prosincovým závodem v Abú Zabí.

Článek

Pokud by se letošní ročník Formule 1 odjel tak, jak je aktuálně naplánováno, znamenalo by to rekordní počet 23 velkých cen. Celý cirkus vypukne 28. března v Bahrajnu. Největší novinkou je oficiální návrat Velké ceny Portugalska do kalendáře, kdy se opět pojede na fantastickém okruhu v Portimau. Třetí závod sezony nahradí GP ve Vietnamu, který ztratil v zemi politickou podporu po zatčení tehdejšího starosty Hanoje kvůli podezření z korupce.

Foto: F1

Aktuální kalendář Formule 1 počítá s 23 závody

Pro jezdce i pro týmy to bude velký zápřah. Pořadatelé totiž nevyslyšeli jejich prosby a neredukovali počet závodních víkendů. Dost možná totiž počítají s tím, že stejně některé podniky odpadnou kvůli pandemii koronaviru. Již nyní je jasné, že třeba v Baku se pojede bez diváků, ostatní pořadatelské země budou vše vyhodnocovat podle aktuálních podmínek.

Portugalsko se do kalendáře F1 vrátilo již vloni a ze závodu na krásném a náročném okruhu v Portimau na jihu země byli nadšeni jezdci i fanoušci. Teď je naplánován již jako třetí závod sezony hned na březen. „Vloni sledovalo vítězství Lewise Hamiltona na závodech v Portimau 27 tisíc fanoušků. O aktuálních podmínkách debatujeme s promotérem a portugalskou vládou,“ píše vedení F1 na svém oficiálním webu. Rozhodnutí se očekává v nadcházejících týdnech.

Portugalské datum má pro F1 smysl z několika důvodů. Hned následující víkend se totiž pojede v sousedním Španělsku, což je perfektní nejen z logistických důvodů, ale taky proto, že Portugalsko je v současné době u mnoha zemí na takzvaném „červeném seznamu“, kdy je po návratu z inkriminované lokace nutná karanténa. A protože závody mezitím zamíří do Španělska, které ale sousední Portugalsko na tomto seznamu nemá, vyhnou se tak mnozí nepříjemnému a dlouhému čekání.

Další novinkou sezony 2021 jsou krátké závody v sobotu. Pořadatelé je plánují vyzkoušet minimálně ve třech velkých cenách, říkají jim sprintové závody. Tato krátká klání by poskytla mistrovské body a taky připravila startovní rošt pro hlavní závod v neděli.

Detaily FIA ani pořadatelé F1 zatím nezveřejnili, ale podle zákulisních informací by měly mít sobotní závody délku zhruba 100 kilometrů a měly by se konat s Velkými cenami Kanady, Itálie a Brazílie. Kvalifikace na sprint by se konala v pátek. Zatím se prý živě debatuje mimo jiné i o tom, kolik bodů by se za sprint vůbec rozdělovalo.

Reklama

Související témata:
Načítám