Hlavní obsah

Estonský startup představuje rozkošný elektromobil Nobe

Foto: Nobe Cars

Nobe 100

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bavíme-li se o elektromobilech, zpravidla máme na mysli futuristicky vypadající auta s více, či méně kosmickým vzhledem. Jenže i taková moderní elektrická tříkolka, zhotovená z recyklovatelných kompozitních materiálů, může být obdařena nanejvýš elegantním retro vzhledem.

Článek

Roztomilá tříkolka nese název Nobe 100 a jedná se o vůbec první produkt čerstvě vznikající stejnojmenné značky s původem v Estonsku. „Neo-retro“ design pochází z hlavy zakladatele Romana Muljara a cílem bylo vytvořit „zelené“ auto do města, ovšem s velkou dávky osobitosti a stylu.

Právě styl nelze Nobe 100 upřít ani v nejmenším. Na příď, odkazující na britské sporťáky let dávno minulých, navazuje kapkovitá záď, zakončená zúžením pro jedno kolo. Retro vzhled dokreslují i detaily jako zrcátka nebo stylové pneumatiky s bílými bočnicemi. Aby toho stylu nebylo náhodou málo, mohou si pasažéři sundat rozsáhlý střešní panel a vytvořit tak cosi na způsob kabria. Nobe dokonce neohroženě tvrdí, že je prvním elektrickým kabrioletem světa.

Staromilské pojetí pokračuje i v prostinkém interiéru, kde budíky spolu s velkým volantem připomínají Mercedes-Benz 300 SL Gullwing. Přestože konkrétní rozměry nejsou známy, auto je dostatečně malé do těsných parkovacích míst a díky velkému rejdu se umí točit takřka na místě.

Tisková zpráva je na technické detaily skoupá, ale pár základů jsme se přesto dozvěděli. Nobe disponuje pohonem všech tří kol, zvládá rychlosti do 110 km/h a najede v kombinovaném režimu prý až 220 kilometrů. Komu by to nestačilo, ten si může přibalit na cestu ještě odnímatelnou náhradní baterii. Výkon elektromotorů znám není, stejně jako dynamika, ale asi nelze očekávat, že by nobe nějak drasticky letělo. Je to zkrátka auto do města a podle toho je i naladěné.

Vyvstává samozřejmě otázka, jak to bude s produkcí. Celý projekt je momentálně ve fázi, kdy Nobe vyzískává peníze od investorů na serveru FundedByMe. Teprve na základě finanční podpory se rozhodne, zda má elektrické autíčko budoucnost, či nikoliv.

Reklama

Související témata:
Načítám