Hlavní obsah

Co se stane, když přetáhnete šrouby na kole?

Možná jste si někteří z vás doposud mysleli, že když utáhnete šrouby na kole co nejvíce, tak je to vlastně dobře. Jenže každé auto má předepsanou sílu utažení těchto šroubů a když ji výrazně překročíte, může se vám stát stejná věc, co na videu - kolo upadne!

Článek

Ruský automobilový bavič Boosted Boris si vyrazil zajezdit do belgického Spa s Mercedesem A45 AMG. Předtím si však nechal vyměnit v servisu pneumatiky. To se mu však stalo osudným - v jedné zatáčce se zatížené kolo, v tomto případě levé přední, jednoduše vylomilo a auto zůstalo pouze na brzdovém kotouči. Naštěstí se nikomu nic nestalo, jen Mercedes to odnesl několika šrámy.

Při pohledu na šrouby však bylo jasné, že ty se jednoduše ulomily. Nebyla to ovšem vada materiálu, nýbrž chyba pneuservisu. Pneumatické pistole na utahování totiž nebyly správně nastaveny a šrouby utáhly příliš. Následné obrovské pnutí materiálu následně způsobilo zlomení šroubů. Při utahování kol tedy vždy používejte momentový klíč nastavený na tu správnou sílu! Ostatně pokud rozumíte anglicky, vše si můžete poslechnout přímo ve videu z úst těch nejpovolanějších.

Reklama

Načítám