Hlavní obsah

Budoucnost doručování zásilek? Do kufrů automobilů!

Foto: Škoda Auto

Proti doručování zásilek pomocí dronů zatím stojí legislativa, tahle služba tak má velkou šanci na úspěch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

O budoucnosti doručování balíků se v poslední době mluví poměrně hodně. Současný stav doručovacích služeb již zdaleka neodpovídá dnešní době, což dobře dokládá každoroční předvánoční panika, kdy si zákazníci nejsou nikdy jistí, zdali obdrží své zásilky do Štědrého dne. Kromě doručování pomocí dronů se ale objevuje i další způsob, jak cestu balíku k zákazníkovi co nejvíce zjednodušit. Vaše balíčky by vám kurýr mohl již brzy nechávat v kufru vašeho auta!

Článek

Tuzemská Škodovka připravuje službu doručování zásilek do zavazadlového prostoru aut. Do budoucna by tak mělo stačit jen v aplikaci označit polohu vozu, zadat registrační značku a váš balíček na vás bude čekat už přímo v kufru vašeho auta. To zní dobře, ne?

Vývojové oddělení Škoda Auto DigiLab již tuto službu testuje. Aby mohl zákazník službu využívat, dá příslušnému partnerovi souhlas skrze mobilní aplikaci. V případě objednávky se kurýrovi prostřednictvím GPS zobrazí pozice vozu pro následnou dodávku. Ten pak získá jednorázový zabezpečený přístup, pomocí něhož zavazadlový prostor vozu v předem definovaném časovém intervalu prostřednictvím platformy otevře. Kurýr vloží zásilku do zavazadlového prostoru, zamkne pomocí mobilní aplikace vůz a zákazník obdrží zprávu o úspěšném doručení.

Foto: Škoda Auto

Ovládání kufru bude probíhat přes zabezpečenou aplikaci

Velký důraz je kladen na bezpečnost. Výměna dat probíhá v kódované podobě, kromě toho může kurýr vůz otevřít pouze v krátkém časovém úseku, jehož délku stanovuje sám zákazník. „Tento pilotní projekt je konkrétní ukázkou toho, jak pomocí nejmodernějších technologií usnadníme a zpříjemníme lidem jejich každodenní život. Těším se na to, že tento projekt společně s našimi partnery dále rozvineme,“ uvedla vedoucí Škoda Auto DigiLabu Jarmila Plachá.

Automobilka v současné době již zahájila spolupráci s některými z velkých hráčů na českém trhu e-shopů. A zdá se, že zájem o službu je i ze strany prodejců: „Od svého vzniku je Rohlik.cz projektem, který si dal za cíl zlepšovat zákaznickou zkušenost spojenou s nákupem potravin. Doručování do kufru auta je inovací, která napomáhá naplňování této mise. Našim zákazníkům nabídneme další v řadě unikátních způsobů, jak pohodlně nakoupit a ušetřit čas a námahu,“ říká o projektu například Tomáš Čupr, zakladatel známého e-shopu s potravinami.

Využívali byste službu doručování zásilek do kufru vašeho auta?
Ano, je to super nápad a ušetří to čas
31 %
Nevím, nijak zvlášť moderním technologiím nefandím
12,8 %
Ne, nevěřím, že to bude bezpečné
56,2 %
Celkem hlasovalo 313 čtenářů.

Reklama