Hlavní obsah

BMW X3 28i (F25) v porovnání s jeho předchůdcem

Foto: Petr Krab Jeřábek

Obě auta jsou si zdánlivě podobná, ale každé jezdí úplně jinak. Navzdory technickým údajům působí starší jako nižší a sportovnější, novější je naopak praktičtější a vyhoví usedlejším řidičům

Podzim je v plném proudu, blíží se zima, mlhy, inverze, kluzko a nevlídno. V těchto časech mají všichni, až na pár skalních fanoušků, své sporťáky a roadstery dávno schované v garážích a baterky připojené na udržovacích nabíječkách. Přichází ideální čas si půjčovat od svých půvabnějších protějšků SUVčka a těšit se, až napadne konečně sníh a vyrazíme na hory. BMW nasbíralo za dvacetiletou historii vozů SUV pěkně pestrou škálu modelů. Dnes se podíváme na oblíbenou X3.

Článek

BMW je tradiční výrobce sportovně laděných sedanů a kombíků, ale vždycky měl ve své nabídce i auta pro opravdové nadšence. Na začátku sedmdesátých let vyrobili úžasné BMW 2002 Turbo, které vyhrávalo v okruhových závodech. Nápis Turbo byl nesmírně cool, zrovna jako vyklápěcí světla prvního superautomobilu BMW M1. Kvůli závodění musela firma v roce 1986 homologovat BMW M3 a už to letělo... Odznáčky „M“ se staly nesmírně populární a jsou lákavé dodnes. Nicméně, BMW se snažilo vyhovět i zcela jiné klientele, než kterou jsou automobiloví nadšenci.

Foto: Petr Krab Jeřábek

BMW X3 (F25) bylo konfigurováno ve vkusném světlém dekoru čalounění, ale majitel si kromě skvělého třílitrového šestiválce za další výbavu nepřiplácel. Sedadla jsou například látková

První X5 jako nový fenomén a úspěšný xDrive

BMW mělo s pohonem všech kol zkušenosti už z osmdesátých let. Trojka a později i pětka (E34) mohla mít na přání ve svém označení písmenko „X“, a konkurovat tak zejména Audi a jejich proslulému systému Quattro. U BMW byla však u pohonu všech kol stále dominantní poháněná zadní náprava a přes středový diferenciál s viskózní spojkou se připojovala přední kola. Poměr sil byl typicky přes 60 % ve prospěch zadní nápravy. Velká X5 (E53), která se vyráběla v americkém Spartanburgu a přišla na trh v roce 1999, tento systém využívala až do faceliftu v roce 2003.

A přesně v té době se v rakouském Štýrském Hradci ve firmě Magna Steyr začala vyrábět menší a levnější X3 (E83). Přišla s inovovaným pohonem všech kol včetně elektronicky ovládaného diferenciálu, který přenášel výkon na přední kola. Přes systém DSC a ABS napomáhal brzdit kola s nižší adhezí a dodával maximum síly na kola s největší přilnavostí. Systém se později dál technicky vyvíjel a získal dnes již zažité marketingové označení xDrive. Zajímavostí je, že BMW v Česku prodá v dnešní době nejvíce aut s pohonem všech kol. Češi čtyřkolky přímo milují. Přitom zimy jsou z hlediska sněhu v našich končinách čím dál tím slabší.

Foto: Petr Krab Jeřábek

BMW postupně zvětšuje ledvinky na masce chladiče. Je to jasně vidět i v porovnání těchto dvou ojetin

Střet dvou generací

První model X3 se začal vyrábět v roce 2003 a přišel na trh s líbivým, byť pro mnohé kontroverzním designem. Nárazníky byly z černého nelakovaného plastu a interiér podle Jeremyho Clarksona vypadal, jakoby ty materiály někdo už jednou předtím recykloval. Jenže v té sedmnáct let staré recenzi britského Topgearu auto v podstatě pochválil. Sedělo se v něm na poměry SUV velmi nízko, řízení mělo hydraulický posilovač a tužší relativně citlivý chod a auto se celkově vůbec nebálo zatáček. A jeden zachovalý exemplář v trochu netradiční barvě Highland Green mám právě zrovna k dispozici, vedle něj stojí černá X3 28i, která už představuje zbrusu novou druhou generaci, která přišla na trh o osm let později.

Novější X3 jsme si půjčili jako obvykle z nabídky společnosti AAA Auto, a to zejména protože jde o malého jednorožce. Označení 28i by totiž za běžných okolností avizovalo čtyřválcový dvoulitr s turbem, ale v případě vozů z prvních dvou let produkce jde o výborný šestiválcový třílitr s nepřímým vstřikem a atmosférickým plněním, motor je označovaný kódem N52. U modernějších BMW je velmi důležité si podle VIN kódu zjistit, jaký motor máte právě pod kapotou. Souběžně se vyráběl totiž ještě motor s kódem N53, který měl přímé vstřikování paliva, a neduhy této pohonné jednotky rozebral velmi podrobně a férově kolega Dalibor v samostatném článku.

Foto: Petr Krab Jeřábek

BMW M54B25 je oblíbený motor, který poháněl trojku E46, pětku E39 a platí za spolehlivou nenáročnou jednotku. Jen mívá občas větší chuť po oleji a je nutno stav pravidelně kontrolovat

Vzestup a pád

Dobrá, nebudu osudy značky BMW příliš dramatizovat, všechny automobilky mají své technologické úspěchy a pak temnější období, na která by rády zapomněly. A BMW bylo na svém technologickém vrcholu (oproti dobové konkurenci) v devadesátých letech. S určitou setrvačností se tato technika využívala až do poloviny následující dekády. Myslím tím zejména povedené šestiválcové benzinové motory M54, které mají stále relativně málo složité elektroniky a emisních systémů.

Mají hebký, nesmírně rovnoměrný chod a krásný lineární nárůst výkonu. Aby nezůstalo vše jen zalité sluncem, mají i své problémy. Je potřeba pravidelně kontrolovat stav odvětrávání klikové skříně, stav řetězového rozvodu systému proměnného časování vaček Vanos. Při vysokých kilometrových nájezdech stojí za to i zrenovovat kompletní rozvodový mechanizmus.

Přechod na motor N52, který najdete ve facelitfu X3 první generace a pak i v prvních X3 generace druhé, přinesl velké změny. Motor je lehčí, blok motoru je z hořčíkové slitiny s nikasilovou vložkou, sání dostalo dvě variabilní klapky DISA a především systém Valvetronic, který nahrazoval škrticí klapku. Valvetronic funguje spolu s variabilním zdvihem ventilů, klasická škrticí klapka už neplní žádnou funkci a nekontroluje přísun vzduchu. Valvetronic způsobuje i jiný zvuk motoru, protože na rozdíl od svých předchůdců je takový hrubší, ale rozhodně stále zvukomalebný.

Foto: Petr Krab Jeřábek

Novější z našich „ústrojek“ kupodivu nebyla vybavena příplatkovými světlomety. Základní svítí dobře, ale standart je dnes už jinde

Tyto motory jsou extrémně točivé. Je to velice návyková charakteristika a například v BMW Z4 Coupe, které jsem si v minulosti vyzkoušel, způsobuje vyloženě více než polovinu radosti z celého auta. V sedmi tisících otáčkách mají tyhle motory opravdu nádherný řezavý zvuk. V těžké X3 ten motor působí tak trošku jako tygr za mřížemi. Zasloužil by si být pod kapotou sportovněji laděného auta. Co se týče údržby, tak BMW doporučovalo long-life oleje specifikace 0W-30 nebo 5W-30 a s intervalem kolem 25 tisíc km. Dnes mechanici a specialisté na BMW doporučují spíše přechod na viskozitu 5W-40 nebo nejlépe 5W-50 a měnit daleko dříve. Interval každých 12–15 tisíc kilometrů bude ideální. Jedině tak eliminujete neduhy spojené s usazováním a karbonováním vnitřku motoru. Tyhle problémy se dále výrazněji prohlubují u přímovstřikového motoru N53.

Foto: Petr Krab Jeřábek

Starší BMW X3 je o 10 cm kratší. V té novější je také o poznání více prostoru, minimálně pocitově. Zajímavé je, že obě auta váží prakticky stejně, přesto to staré působí lehčím dojmem při řízení

Obratné, ale nepohodlné

BMW X3 bylo ve své první generaci skutečně sportovně laděným SUV. Možná se šetřilo na použitých materiálech, výroba totiž probíhala v úplně jiné továrně, v Magna Steyr v Rakousku, ale jízdní vlastnosti auta nebyly na svou kategorii vůbec špatné. Pětistupňová automatická převodovka GM zbytečně nepodtáčela dvou a půl litrový motor, kterému přeci jen nepřebývalo zrovna moc točivého momentu, ale svištět krajinou se s ním dalo svižně a příjemně. Aby dobře zatáčel, měl docela tvrdý podvozek. Měl rád dobré silnice a rozhodně to není žádný křižník prérií. Do terénu se s ním jistě vyrazit dá, ale při překonávání větších překážek nebo hlubokých vyjetých kolejích bude drhnout břichem o zem. Je to zejména silniční auto.

U druhé generace (F25) tvůrci intenzivně řešili komfort odpružení a myslím, že se jim podařil docela dobrý kompromis. Auto působí při jízdě výrazně jinak než první generace. Sedí se výš, auto celkově nabobtnalo do větších rozměrů a člověk tu má skutečně pocit, že sedí v SUV. X3 druhé generace je stylisticky sladěná s větší X5 a svým způsobem i s úplně nejmenší X1, kterou si představíme někdy zcela zvlášť. Materiály jsou o poznání levnější než v X5 a najdete tu detaily, které by se mi na původně drahém autě příliš nelíbily. Dnes je to u ojetiny asi jedno, a naopak zkoušené auto působilo i po takřka devíti letech nově a svěže. Odpružení je znatelně měkčí, ale auto už se tak moc na zatáčky netěší. Lehký terén zvládne stejně jako jeho předchůdce, větší terénní schopnosti mu raději nepřisuzujme.

Foto: Petr Krab Jeřábek

BMW X3 (F25) bude vyhovovat většině zájemců, protože vypadá v podstatě podobně jako nový model a řídí se jednodušeji

Pro většinu zájemců bude druhá generace lepší

Konkrétní auto bylo velmi neobvyklá konfigurace, která mi hrála do noty zejména svou motorizací. Třílitr o výkonu 190kW je zkrátka perlou a důvodem, proč si právě tohle auto vybrat. Osmistupňová automatická převodovka ZF je bleskurychlá a já často přemýšlím, zda je výhodnější si řadit sám, zvolit sportovní režim anebo nechat standardní. Tohle se u původní X3 s pětistupňovým steptronicem dít nebude. Zařadíte „D“ a navzdory možnostem sekvenčního řazení ho tam nejspíš vždy necháte. Převodovka řadí intuitivně, ale co se týče rychlosti, je tu vidět obrovský technologický pokrok.

Foto: Petr Krab Jeřábek

Převodovka je zde už osmistupňová ZF a je zde vidět onen velký mezigenerační pokrok

Legrační je, že stará X3, vybavena xenonovými světlomety, svítila v noci lépe než novější sestra, která si musela vystačit se základními. Ale to byl problém čistě konkrétního kusu. Za běžných okolností mají tahle novější BMW X3 xenonové světlomety s vynikající účinností. Řízení je u nového vozu na můj vkus až moc lehké a odtažité. Nové auto je však o trochu tišší a pří jízdě po dálnici působí celkově luxusněji. Je zkrátka výrazně novější a v interiéru také nabízí infotainment s ovládáním iDrive, což stará X3 před faceliftem nemá. Interiér je zde blíž ke klasické E46 než k novějším modelům z éry šéfdesignera Chrise Bangla. Mně ten starší interiér vyhovuje, chválím i rádio, které umí stále přehrávat cédéčka, protože jich mám doma velmi slušnou sbírku. To už se dnes dá považovat za retro.

Foto: Petr Krab Jeřábek

BMW X3 (E83) má ve své podstatě velmi jednoduchý, ale přehledný interiér. Kdo má rád staré bavoráky, ví, že trojka i pětka (E46 a E39) byla kvalitněji zpracovaná, ale i tak se bude v X3 za chvíli cítit jako doma

Stojí za to si připlatit?

Tato otázka byla v kostce celý smysl mého malého porovnání obou generací populárního SUV. BMW X3 první generace lze koupit už za ceny pod 150 tisíc korun, zejména se čtyřválcovou „naftou“ a manuální převodovkou. Stav takových aut bývá málokdy dobrý, vlastně se budete pokaždé bát, aby vám auto vůbec prošlo technickou. Současně už může začít reznout, a tak v zásadě stojí za to si trošku připlatit. Okolo dvou set tisíc se dá X3 první generace koupit v celkem hezkém stavu. Pořád je ale nutno mít na paměti, že se jedná o patnáctileté auto, které bude vyžadovat vaši větší pozornost, co se týče celkové údržby a přístupu.

Novější generace F25 se už také pomalu a jistě odebírá ke svému cenovému dnu a lze ji koupit už od nějakých 250 tisíc korun. Exempláře, které však budou po technické stránce v pořádku, budou vždy stát nad 350 tisíc korun. S benzinovým motorem se jich prodává velmi málo a s konkrétním šestiválcovým je naše testované auto jediným podobným v aktuální nabídce serveru sauto.cz. Mladší vozy vyrobené po roce 2015 stojí stále přes půl milionu a cena může dál stoupat. Záleží na výbavě, motorizaci a historii vozu. V zásadě za druhou generaci BMW X3 zaplatíte dvojnásobek, co by stála ta první. A auto je složitější, těch úkonů běžné údržby, kterou zvládne šikovný amatérský mechanik doma sám, je o poznání méně.

Na podobný cenový rozdíl poukazují naše obě testovaná auta. Aby bylo srovnání úplně férové, měla by být první generace také v třílitrovém provedení, ale i tak by bylo evidentní, že dynamicky ji novější sourozenec přehrál. Co se týče řízení, bude mnohým řidičům příjemnější nízká pozice za volantem a kompaktní rozměry první generace. Na druhou stranu je novější auto uvnitř daleko modernější a nepůsobí zkrátka tak staře jako jeho starší bráška.

Záleží, co skutečně preferujete. Dvojnásobně lepší generace BMW X3 (F25) oproti předchůdci rozhodně není, ale pokud vám udělá radost, že vaše auto nevypadá příliš zastarale, bude to jednoznačně vaše volba. První generace BMW X3 naopak působí jako vynikající auto za fajnovou cenovku, byť nemá mezi veřejností tu úplně nejlepší pověst. Náklady na celkový provoz budou ale u staršího auta nižší pro jeho relativní mechanickou jednoduchost i dostupnost dílů z druhé ruky.

Technické údajeBMW X3 2.5i (2003–2006)BMW X3 28i (2011)
Motorřadový šestiválec DOHC, M54řadový šestiválec DOHC N52
Objem válců2 494 cm32 996 cm3
Výkon141 kW při 6 000 otáčkách190 kW při 6 600 otáčkách
Točivý moment245 Nm při 3 500 otáčkách310 Nm při 3 000 otáčkách
Délka x šířka x Výška (mm)4 565 x 1 853 x 1 674 4648 x 1 881 x 1 661
Pohotovostní hmotnost1 815 kg1 820 kg
Zrychlení 0-100 km/h9,8 sekundy7 sekund
Maximální rychlost208 km/h230 km/h
Spotřeba paliva11,9 l/100 km (kombinovaná)9,0 l/100 km (kombinovaná)
Cena na trhu150–250 tisíc kč459 tisíc kč (konkrétní vůz)

Reklama

Související témata:
Načítám