Hlavní obsah

Auto roku 2019 v ČR zná své nominované

Foto: Jan Červenka

Všech 23 nominovaných vozů je připraveno 35 odborným porotcům k otestování. Dalším krokem bude vybrat 5 finalistů

Prestižní anketa české Auto roku 2019 už zná finální seznam nominovaných. Je na něm 23 horkých automobilových novinek od mnoha světových automobilek, zástupce tuzemské Škody však tentokrát chybí. Celkový vítěz bude vyhlášen na slavnostním večeru na začátku ledna 2019.

Článek

Škoda má na vyhrávání titulu Auto roku v ČR nejspíš patent, protože se jí podařilo zvítězit hned v prvním ročníku 1994 (tehdy s Felicií) a získala i tituly z posledních čtyř ročníků (2015 Fabia, 2016 Superb, 2017 Kodiaq a 2018 Karoq). Letos však Škoda žádné želízko v ohni nemá – designové varianty Karoqu (Scout, Sportline) se totiž nepočítají, nová Fabia také nesplňuje podmínky (šlo jen o decentní facelift) a Scala si teprve v prosinci odbude premiéru a na trh dorazí až příští rok. Šanci tedy mají jiní a zájemců je skutečně hodně – celkově 23 a všechny si je můžete prohlédnout v galerii níže.

Anketu Auto roku vyhlašuje Svaz dovozců automobilů (SDA) a Sdružení automobilového průmyslu (SAP) spolu s Klubem motoristických novinářů (KMN) a Klubem motoristických publicistů (KMP). Anketa probíhá dvoukolově – 35 odborných porotců prověří testovacími jízdami všechny nominované vozy, z nichž vybere 5 finalistů, mezi kterými se následně volí vítěz. Porotci mají k dispozici přesně daný počet bodů a k vozům musí přidat i své odůvodnění, proč je volili právě takto. Na začátku roku 2019 proběhne slavnostní vyhlášení, na němž je vyhlášena nejlepší trojice včetně vítěze. K tomu jsou vyhlašovány ještě vedlejší kategorie jako Technická inovace roku nebo Ekologické auto roku. Nechybí ani hlasování veřejnosti, která vybírá jednoho vítěze ze všech nominovaných vozů.

Pro účast v anketě musí vozy splnit následující podmínky:

  • Musí mít zcela nebo výrazně novou strukturu karoserie a zcela nebo výrazně nové mechanické ústrojí (tj. ústrojí pohonu a podvozek), případně mít strukturu karoserie nebo mechanické ústrojí natolik změněné, že se výrazně změnil charakter vozu, jeho poslání a pozice na trhu.
  • Musí být novinkou na českém automobilovém trhu v časovém období od 30. 10. 2017 do 31. 12. 2018.
  • Musí být sériově vyráběn a prodáván na trhu v ČR nejpozději do 31. 12. 2018.
  • Musí být dostupný všem členům poroty ke zkušebním jízdám.

Zůstaňte naladěni, protože na Garáž.cz pro vás připravujeme hlasování o vaše auto roku!

Reklama

Související témata:
Načítám