Hlavní obsah

Poznejte to nejlepší z motoristické historie díky Netflixu

Foto: Netflix

V minulosti se ve světě motorismu odehrály neuvěřitelné a fascinující příběhy, které se často stávají předlohou filmů a dokumentů. To nás inspirovalo k tomu, abychom nahlédli do pomyslných zákoutí Netflixu – jedné z nejdostupnějších internetových filmových platforem – a vybrali šest nejzajímavějších z nich.

Článek

Vánoční svátky mnohým z nás nabízí chvíle klidu a pohody, které přímo vybízejí k tomu dohnat filmové a seriálové resty. Podívejte se na šest nejzajímavějších pořadů z internetové platformy Netflix s automobilovou tématikou.

Enrico Piaggio – Vespa

Legendární skútr Vespa je symbolem moderní Itálie, zrozeným krátce po skončení druhé světové války, když průmyslník Enrico Piaggio hledal řešení, jakým uniknout bankrotu rodinné společnosti a usnadnit život Italům ve válkou zničené zemi. Vespa je zajímavá i z toho důvodu, že jejím strůjcem byl italský letecký inženýr Corradino D’Ascanio, který ve skutečnosti neměl rád motocykly kvůli jejich mastnotě, odhaleným hnacím řetězům a těžko vyměnitelným pneumatikám.

Foto: Netflix

Jedním z hlavních cílů Vespy bylo zjednodušit tradiční motocykly do šikovnějšího provedení pro každodenní soužití

Proč se tedy pustil do vývoje vlastního skútru? Byla to snaha o konstrukční zjednodušení a zlepšení, usnadnění života s motocyklem a jeho přizpůsobení i ženám, čím se Vespa odlišovala od všech ostatních motocyklů na trhu. O vývoj nenáročného jednostopého vozidla se v tehdejší Itálii snažilo více výrobců, ale až Vespa byla prvním opravdu úspěšným počinem, jenž definoval celou budoucí kategorii motorek – skútrů. Příběh o jejím vzniku vypráví životopisný film „Enrico Piaggio – Vespa“.

Schumacher

Sedm titulů mistra světa – Michael Schumacher byl donedávna jediným jezdcem v historii motoristického sportu, který ve vrcholné disciplíně okruhových závodů získal tolik úspěchů, než jej vyrovnal Lewis Hamilton. V sezoně 2002 se navíc s monopostem Ferrari stal jediným jezdcem v historii Formule 1, který se umístil ve všech závodech na stupních vítězů. To je ale jen malé připomenutí mála z toho všeho, co na závodních okruzích ukázal a dokázal.

Foto: Netflix

Dokument o životě Michaela Schumachera byl v letošním roce jednou z nejočekávanějších novinek na Netflixu

Michel Schumacher je člověkem, jenž si za normálního života pečlivě hlídal vlastní soukromí a až do letošního roku veřejnost neměla jedinou možnost nahlédnout do životů jeho rodiny. Vše změnil až relativně nový dokument „Schumacher“ na Netflixu, perfektně vyprávějící o kariéře Michaela Schumachera od začátků až po získání prvního mistrovského titulu v barvách Ferrari. V závěru pak trochu mezi řádky informuje o jeho aktuálním stavu.

Mýtus a mogul: John DeLorean

Jméno Johna DeLoreana si pamatují především motorističtí nadšenci se zájmem o historii zvláštních aut, ale díky třídílnému dokumentárnímu seriálu „Mýtus a mogul: John DeLorean“ na Netflixu se s ním seznámíte i vy. John DeLorean byl otcem legendárního futuristického kupé DMC DeLorean z osmdesátých let, které se celosvětově proslavilo díky populární filmové sérii Back To The Future (Návrat do budoucnosti).

Foto: Netflix

John DeLorean byl se svými obchodními praktikami stejně zajímavý jako jeho auto

Nejenže dokument zaujme vyprávěním o vývoji a představení ikonického kupé s nerezovým povrchem karoserie a vzhůru otevíranými dveřmi, tzv. „racčími křídly“, ale také přiblížením sebestředné osobnosti Johna DeLoreana. V General Motors pomohl zrodit legendární muscle car Pontiac GTO a následně s vlastní společností hledal sebemenší příležitosti, jak získat peníze pro firemní i vlastní bankovní účty. A to i snahou obchodovat s kokainem.

Skrytá tvář sportu: Přes trávu k vavřínům

Investigativní dokumentární seriál „Skrytá tvář sportu“ vypráví o propojení zločinu a sportu a rozebírá mezinárodní skandály z pohledu očitých svědků. Ze šestidílného seriálu nás však zajímá hlavně druhá epizoda s názvem „Přes trávu k vavřínům“. A pokud vás právě napadlo, že vypráví o závodníkovi, který si zkracoval zatáčky, aby vyhrával, jste na omylu. Tvůrci dokumentu mají na mysli tu druhou „trávu“. Motorsport je totiž hodně drahá zábava.

Foto: Netflix

Randy Lanier se svou ženou Pam v době začátků své závodní kariéry

V dokumentu se seznámíte s Randym Lanierem, americkým hipíkem a drobným drogovým dealerem, jenž posunul své kšefty s marihuanou na výrazně vyšší úroveň, aby vydělal peníze na své milované automobilové závodění. Randy Lanier ale tehdy nebyl obyčejný amatér s vášní pro rychlou jízdu – podle instruktora byl jedním z nejvíce talentovaných jezdců, jaké kdy poznal. O tom svědčí i mistrovský titul v americkém šampionátu IMSA Camel GT v roce 1984 a ocenění za nováčka roku v Indianapolis 500 v roce 1986.

Život v plné rychlosti: Příběh Juana Manuela Fangia

Víte, komu se Michael Schumacher vyrovnal ziskem pátého ze svých sedmi titulů? Slavnému argentinskému závodníkovi Juanu Manuelu Fangiovi, jednomu z nejúspěšnějších a nejlepších závodníků v historii Grand Prix. Ten v padesátých letech minulého století získal celkem pět mistrovských titulů, z toho čtyři v řadě za sebou, a z celkem 51 startů zvítězil čtyřiadvacetkrát.

Foto: Netflix

Juan Manuel Fangio začal závodit v Grand Prix ve věku, kdy jiní končí s kariérou – ve 39 letech

Životní příběh jednoho z nejvýznamnějších závodníků všech dob přibližuje dokument „Život v plné rychlosti: Příběh Juana Manuela Fangia“, díky němuž se na přibližně devadesát minut stanete součástí historie motoristického sportu, uvidíte spoustu autentických záběrů a poslechnete si vyprávění o Fangiovi od dalších slavných osobností ze světa závodění. Skvělému diváckému zážitku napomáhá i dobová stylizace.

F1: Touha po vítězství

Z pohledu diváka se dnešní éra Formule 1 zdá tou nejnudnější v historii – politika organizátorů i stájí je upřednostněna před jízdou, tankování vysokooktanového benzinu při zastávkách v boxech je minulostí a monoposty nijak nezní v porovnání s často připomínanými ječícími desetiválci. Jenže jakmile nahlédnete do zákulisí, které vám televizní přenos nikdy neukáže, i zdánlivě nezajímavá Formule 1 se stane fascinující podívanou.

Foto: Netflix

V následujícím roce se můžeme těšit na další sérii vyprávějící o šampionátu Formule 1 sezony 2021

Důkazem je dokumentární seriál „F1: Touha po vítězství“ – v současnosti existující již ve třech sériích, vyprávějících o sezonách 2018, 2019 a 2020. Ukáže vám všechno, co jste v televizních přenosech nemohli vidět, vysvětlí vám dění v zákulisí, a dokonce vám ukáže i něco, co v televizi nevidíte – zejména v první sérii je díky nepřítomnosti největších týmů vidět nasazení závodníků ze středu startovního pole. Ti kluci pro svá místa ve Formuli 1 opravdu žijí, bojují a soutěží srdcem.

Zaujal vás některý z titulů? Nebo jste již některý viděli? Napište nám do komentářů pod článkem.

Reklama

Související témata:
Načítám