Hlavní obsah

V dědově rachotině dívky zrovna neoslňoval! Za volantem kterého auta začínal Barack Obama?

Foto: Shutterstock / Evan El-Amin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barack Obama je jedním z nejvýraznějších amerických politiků moderních dějin. V roce 2009 se jako historicky první Afroameričan stal prezidentem Spojených států amerických a slavný časopis Time jej dvakrát zvolil Osobností roku. Jen málokde se však dozvíte, jaké bylo jeho první auto. My jsme se rozhodli to zjistit, a dokonce víme, jak na něj vzpomíná.

Článek

Slavné osobnosti a výrazná auta k sobě patří už odnepaměti. Pravidelně se v novinách, televizi a internetových médiích setkáváme s bulvárními novinkami, jakými nejnovějšími bouráky teď jezdí české i světové celebrity. Jen málo novinek nám však odhaluje jejich první auta. My jsme se rozhodli to vzít do vlastních rukou a přinášíme vám další pokračování našeho nového seriálu, sledujícího řidičské začátky nejslavnějších osobností na světě.

A dnes to bude s politickým kontextem, protože si připomeneme řidičské začátky jednoho z bývalých nejmocnějších mužů planety. Barack Obama byl v letech 2009 až 2017 v pořadí 44. prezidentem Spojených států amerických a byl prvním Afroameričanem v ikonické oválné pracovně Bílého domu. Je nositelem Nobelovy ceny míru a americký časopis Time jej v letech 2008 a 2012 vyhlásil Osobností roku. Jen málo nás Čechů však zná zajímavosti o jeho vůbec prvním autě.

Foto: Ford

Jeden z nejoblíbenějších amerických prezidentů Barack Obama sdílel své první auto se svým dědou. Byl to americký Ford Granada ze sedmdesátých let

V minulosti na něj Barack Obama zavzpomínal při rozhovoru pro Americkou automobilovou asociaci a odhalil, že jeho prvním autem byl Ford Granada ze sedmdesátých let. Současně dodal, že šlo o auto jeho dědečka. Připomněl také, že ačkoli se Fordu v posledních desetiletích daří, zrovna americká Granada nebyla ukázkou vrcholného detroitského inženýrství. S úsměvem řekl, že rachotila a třásla se. Dodnes věří, že neudělal dojem ani na většinu dívek, které za jejím volantem přijel vyzvednout při prvním rande.

V Evropě známe Granadu jako jeden z nejslavnějších velkých Fordů minulosti, ale s tou americkou sdílel jen jméno. Severoamerická první generace, jakou jezdili i Barack Obama se svým dědečkem, přijela na svět s modelovým rokem 1975 a byla vybavena řadovými šestiválci i vidlicovými osmiválci. Bohužel však vývoj modelu významně ovlivnila tehdejší ropná krize, takže i s velkými motory byla líným obyčejným autem.

Foto: Shutterstock / Alexandros Michailidis

Když Barack Obama byl 44. americkým prezidentem, ve svém úřadu jezdil na zadním sedadle pancéřované limuzíny Cadillac s přezdívkou „The Beast“

Jeden z nejoblíbenějších amerických prezidentů si přitom na řidičsky osobitá auta příliš nepotrpí. V minulosti jezdil třeba Jeepem Grand Cherokee ze začátku nynějšího tisíciletí nebo hybridním SUV Ford Escape. Jedinou větší zajímavostí pro benzinové nadšence byl jeho osobní Chrysler 300C s ikonickým osmiválcem HEMI. Ve svém prezidentském úřadu pak pochopitelně jezdil pancéřovanou limuzínou Cadillac s přezdívkou „The Beast“.

Reklama

Související témata:
Barack Obama
Načítám