Hlavní obsah

Australští policisté dostali ostrou Hondu Civic Type R

Foto: Honda

Policejní Honda Civic Type R

Být policistou je posláním pro ty, kteří toto povolání vykonávají. Není se tedy co divit, že tací jsou více než ochotni všem kolem s nadšením sobě vlastním ukazovat, jak prima tahle práce může být. Australští policisté k takové propagaci své práce mají hodně zajímavého pomocníka v podobě ostré Hondy Civic Type R.

Článek

Policejní práce není snadná, a tak se nedivíme, že strážníci a příslušníci mají radost, když se jim do ruky dostane nějaké zajímavé auto. Například dálniční policisté z Královéhradeckého kraje dostali staronovou Audi A8 s V8 pod kapotou. Není to sice kousavá Honda, ale věříme, že se jim po dálnicích bude hlídkovat o něco lépe a pohodlněji. Ovšem v australském městě New South Wales policisté nepotřebují hlídkovat v pohodlných sedadlech po dálnicích. Potřebují se hlavně ukázat mezi tamními obyvateli a propagovat svou práci. A k tomu je Civic Type R v policejních barvách jako dělaný!

Co si budeme povídat. Z běžně dostupných aut je Civic Type R asi nejvýraznějším kusem. Už po několik generací Honda ukazuje svou odvahu, když Civic Type R vypouští na silnice s monstrózními křídly, s velkými nárazníky a podvozkem tak tvrdým, že ve městě budete po pár metrech litovat, že jste si nedošli včas na záchod. Ale právě díky těmto vlastnostem i díky velmi zajímavému nastavení motoru je Type R milovaným hot hatchem, na který jeho majitelé nedají dopustit. A tak se není co divit, že australští policisté uzavřeli nové partnerství právě s Hondou.

Civic Type R ve své již desáté generaci rozhodně není obyčejným sportovním autem, jakých dnes po silnicích jezdí drtivá většina. Ne, nemá chytrá tlačítka, která mu zostří reakce. Má je ostré prostě neustále. Pod kapotou má dvoulitrový benzinový motor přeplňovaný turbem, který je naladěný na výkon 320 koní a točivý moment 400 Nm. Maximální rychlost je 272 km/h a zrychlení z klidu na 100 km/h dosáhne za 5,8 sekundy. Ovšem v tomto případě nejde o rychlost v přímce, ale o rychlost v zatáčkách. A v té Type R exceluje, což dokazuje třeba super čas z Nürburgringu, který zajel s časem 7:43,8 sekundy. Tento čas Hondě stačil k tomu, aby si zapsala rekord na tomto okruhu mezi předokolkami. Stejný rekord pak zaznamenala i na okruhu Magny-Cours nebo na belgickém okruhu Spa, kde Civic Type R zajel čas 2:53,72 sekundy.

Policisté v New South Wales s tímto vozem rozhodně nebudou pokoušet maximální rychlost při pátrání po zločincích. Chtějí auto vozit na různé společensky přínosné akce a používat ho tedy hlavně jako moderní marketingový nástroj. Chtějí také podpořit projekt s názvem Eyewatch, který má za úkol propojit policii s občany a naučit je tak aktivně se zapojovat do bezpečnosti v jejich komunitách. Jestli bude mít Civic Type R až takový dopad nevíme, ale víme, že právě díky němu se o australské policii mluví nejen po celém státě, ale prakticky po celém světě. A to se také počítá!

Reklama

Načítám