Hlavní obsah

Aston Martin Rapide AMR má vyšší výkon a zelenkavé detaily

Foto: Aston Martin

Aston Martin Rapide AMR

Za chvíli to bude deset let, co se na trhu poprvé objevil sedan Aston Martin Rapide. A ačkoliv jsou v hledáčku široké veřejnosti spíše novější modely anglické automobilky, rozhodl se Aston dát svému čtyřdveřovému staříkovi trochu nové chuti do života. Do standardního modelu se tak pustila divize AMR a dala vzniknout stejnojmenné limitované edici.

Článek

Jak první pohled na karoserii zdobenou limetkovými proužky napovídá, původně elegantní Rapide dostal do vínku trošku vulgárnější a chuligánštější vzhled. Vedle svítivě zelenkavých detailů přibyl třeba karbonový přední spoiler, karbonová kapota s průduchy, karbonové boční prahy, zadní odtrhová hrana nebo zadní difuzor, hostící čtyři hlučné výfuky. Nové je také denní svícení v podobě LED kroužků vpředu a samozřejmě jednadvacetipalcová kola, obouvající pneumatiky Michelin Super Sport.

Pod ráfky se ukrývají standardně dodávané karbon-keramické brzdy se zlepšeným chlazením. Do kotoučů o průměru 400 mm vpředu se zakusují hned šestipístkové brzdiče, do zadních kotoučů o průměru 360 mm čtyřpístkové. Sportovnějšímu charakteru jde na ruku i nový adaptivní podvozek, sedící o 10 mm blíže k zemi.

Že se jedná o vrcholnou variantu AMR, připomíná Rapide svojí posádce i uvnitř. Středový tunel táhnoucí se celým interiérem odhaluje na povrchu uhlíková vlákna a sportovní sedadla pošitá Alcantarou zdobí opět zelenkavá barva. Ačkoliv zvolit lze i méně agresivní stříbrné dekory.

Teď už ale konečně pod kapotu. Aston nechal Rapide AMR klasický atmosférický dvanáctiválec o objemu šesti litrů, napojený na osmistupňovou převodovku u zadních kol. Oproti standardnímu provedení je však celé pohonné ústrojí tak trochu „napružené“. Díky změnám v sání má motor ve verzi pro evropský trh 603 koní a 630 N.m, tedy o 43 koní víc, než Rapide S. Z nuly na sto vystřelí téměř dvoutunový sedan za 4,4 sekundy a maximální rychlost se zastaví až na hodnotě 330 km/h.

Technické specifikace jsou plné moc krásných čísel, ovšem teď k té horší části. Jak už padlo, Rapide AMR je pouze limitovanou edicí, striktně omezenou na 210 aut. Cena za každý kousek je potom v USA nastavena na 240 000 dolarů (5,2 milionu korun). Tedy alespoň v případě, že se nerozjedete v příplatkové výbavě exkluzivní divize Q.

Reklama

Související témata:
Načítám