Hlavní obsah

Američtí plavci sbírají medaile hráběmi. A může za to BMW.

Foto: Archiv Garáž.cz

Je to samozřejmě přehnané tvrzení, ale k fenomenálním úspěchům amerických plavců na olympiádě v Riu přispěla svým know-how i automobilka BMW. Stačilo pár senzorů a velká hora statistik.

Článek

Možná sledujete olympijské dění a nejde vám do hlavy, jak američtí plavci sbírají všechny medaile. Jistě, není to o parník, mnohdy jde o pár setinek, ale Michael Phelps s protivníky v bazénu vyloženě cvičí. Nevěřte tomu, že za to může tajemné bankování, které mu na ramenou vyrobilo fialové fleky. Náskok má nejen díky technice (té plavecké), ale taky díky mnichovským vrtulím. Ti totiž americkým plavcům vylepšili trénink speciální technologií vypůjčenou z vývoje autonomně řízených vozů. Během plavání totiž na sobě plavci mají senzory, které jsou mírně upravenými verzemi těch, které BMW používá při detekci překážek a měření vzdálenosti ve svých vozech.

Speciální úprava spočívá nejen ve zmenšení senzorů, ale také ve speciálním pouzdře vytištěném na 3D tiskárně. Pouzdro je vyrobeno na míru, aby plavcům nekazilo techniku a svým tvarem je při plavání nezpomalovalo. Data ze senzorů dovedou odečítat kompletní 3D mapu kolem těla, která umožní upravit techniku tak, aby byl průnik vodou co nejefektivnější. Jinými slovy se díky statistikám daří omezit odpor kapaliny na minimum a zlepšit hydro, nikoliv aerodynamiku. Celá výbava na účet BMW stála nějakých 600 tisíc dolarů, což je zhruba cena jednoho půlminutového spotu na americké stanici NBC, během vysílání olympijských přenosů. Tahle investice, vzhledem k rostoucímu počtu amerických medailí v plaveckých disciplínách, se zjevně vyplatí mnohem víc. 

Reklama

Načítám