Hlavní obsah

7 tipů, jak si nenechat ukrást motorku

Foto: Profimedia.cz

Jednoduché, funkční a spolehlivé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jezdíte na motorce? Tak pozor, abyste se vám nestalo, že o ni přijdete…

Článek

Motocyklová sezóna už je v plném proudu, a tak je dobré si připomenout, že vloni se v Česku ztratilo 2 592 skútrů a motorek. Asi nikoho nepřekvapí, že počet krádeží začal rapidně růst na začátku sezóny v dubnu a květnu. Nejvíc krádeží vůbec ovšem proběhlo koncem roku, nejspíš proto, že lidé nestihli své motorové miláčky řádně uklidit do garáže. Abyste nebyli dalším číslem v policejních statistikách, dodržujte sedm základních rad bezpečnostního experta společnosti ASSA ABLOY Antonína Terše:

  • Parkujte na vhodném místě: Dostatečně rušném, aby neměl zloděj moc času a klidu na práci, ale přitom jen natolik rušném, aby nemohl pracovat bez povšimnutí. V době, kdy je bezpečnostní kamera na každém rohu, stojí za pokus zamknout skútr právě v zorném poli nějaké kamery.
  • Použijte pořádný řetěz: Musí odolat nejen povětrnostním vlivům, jako je neustálé střídání tepla, zimy, vody a sucha, ale také běžným nástrojům – štípacím kleštím, pilce na železo nebo kladivu.
  • K řetězu patří odolný zámek: Nemá cenu investovat do drahého řetězu, když pak zámek každý rozbije malým kamenem. Také zámek by měl být odolný proti nepřízni počasí i sebevětším snahám zloděje o rozbití či odemknutí.
  • Odstrojte ze skútru či motorky vše, co není potřeba: Ponechat na něm navigaci nebo handsfree jen zbytečně upoutá pozornost.
  • Poutejte jen k pevným předmětům: V ideálním případě použijte více řetězů a několik zámků, které znemožní skútru odjet (např. přes kotoučovou brzdu) a připoutají ho k předmětu, který nelze snadno vyvrátit nebo jinak uvolnit.
  • Investujte do alarmu: Skútr či motorka je už dost velký stroj a můžete v něm ukrýt zabezpečovací zařízení. Často je přímo součástí zámku na kotoučovou brzdu a sleduje, zda se skútr nedal nenadále do pohybu nebo s ním někdo příliš netřese.
  • Nechte ho sledovat: Když už vám vašeho miláčka přeci jen ukradnou, není na škodu mít přehled, kde se s ním zloděj pohybuje. Dnes již existuje řada sledovacích zařízení vysílajících průběžně informaci o své poloze, jde o takzvaný GPS lokátor. Stačí vhodně umístit malou krabičku a platit drobnou částku za datové služby spojené s hlášením polohy.

A zajímá vás, jak zabezpečit před krádeží automobil? Tady najdete pár tipů.

Reklama

Načítám