Hlavní obsah

5 nejpopulárnějších nárazových testů IIHS

Foto: Archiv Garáž.cz

Podobně jako máme my v Evropě Euro NCAP, v USA se o crash testy stará převážně IIHS, tedy Insurance Institute for Highway Safety. Ten rovněž vydává videa se svými nárazovými testy a nyní se můžete podívat na 5 těch nejpopulárnějších.

Článek

1. 2008 Hummer H3

Kdo ví proč, ale nejpopulárnější je na youtube crashtest Hummeru H3 z roku 2008. Jedná se o klasický nárazový test a Hummer v něm získal hodnocení "acceptable", tedy druhé nejvyšší. Naopak velmi špatné hodnocení získala ochrana hlavy a sedadla v tomto nejmenším Hummeru. Podívejte se sami a posuďte, jak na tom tohle SUV je.

2. 1959 Chevrolet Bel Air vs. 2009 Chevrolet Malibu

Tohle je opravdu zajímavé video, které ukazuje 50 let vývoje bezpečnosti. Krásný sedan s úžasnými tvary, Chevrolet Bel Air, nabourá čelně do svého duchovního nástupce, Chevroletu Malibu. Ačkoliv je Bel Air pořádný kus auta, asi sami očekáváte, jak to asi dopadne. Realita je však poměrně děsivá. Volant vozu z roku 1959 trefí figurínu do hlavy a pošle jí do stropu. Naproti tomu řidič Malibu měl velkou šanci na přežití.

3. 2015 Nissan Tsuru vs. 2016 Nissan Versa

Ač se to dle roků výroby nezdá, tohle je podobný případ jako u předchozího videa. Nissan Tsuru je totiž v Mexiku vyráběný vůz, který vychází z modelu B13 Sentra z roku 1990, což je vlastně technicky Nissan Sunny dobře známý i z našich silnic. Ostatně ve verzi GTI to bylo mé první auto. Vůz z počátku 90. let se čelně srazí s novým Nissanem Versa. V tomto případě nafackoval řidiči staršího vozu pokroucený A sloupek. A vlastně celá palubní deska. No, tady bychom sedět opravdu nechtěli.

4. 2015 Volkswagen Golf GTI - s malým přesahem

Specialitou IIHS je nárazový test s malým přesahem, který se v Evropě nedělá. A je to opravdu náročný test, jak můžete vidět na tomto Volkswagenu Golf GTI. V tomto případě se s tím však VW popralo statečně a vysloužilo si hodnocení "good". Podle senzorů na testovací figuríně je malá šance na vážné zranění. Je však plno vozů, které s podobným testem měly mnohem větší problémy.

5. 2014 BMW 5 - s malým přesahem

Tohle video dosáhlo na youtube 2,5 milionu shlédnutí, což stačí na páté místo. Opět se jedná o onen zrádný nárazový test s malým přesahem. V tomto případě to stačilo jen na druhé nejhorší hodnocení "marginal". Posádka byla v tomto případě ohrožena více, než by se technikům líbilo.

Zdroj: Motor1.com

Reklama

Načítám