Hlavní obsah

5 důvodů, proč si koupit svoje vysněné auto právě teď

Foto: Archiv Garáž.cz

Neustále odkládáte nákup auta pro radost? Další léto je za dveřmi a my pro vás máme pět neprůstřelných důvodů, proč se rozhoupat právě teď, ať už jde o nové nebo ojeté auto. Tak už konečně přestaňte váhat!

Článek

1. Koňské dostihy

Foto: Archiv Garáž.cz

Rok za rokem, generaci za generací platí, že novinka má vyšší výkon oproti odcházející generaci. A to se nám líbí, protože ačkoliv taky často roste váha, v drtivé většině případů jsou nové vozy rychlejší. Navzájem se předhánějí nejen supersporty, ale také prémiové sedany nebo hot hatche. Všechno hezké ale jednou končí. Když pomineme, že pocit z dynamiky už je trochu otupen i v rychlých autech posledních let (a může za to EURO6 a podobné výmysly), faktem je, že dalšího a dalšího navyšování se do budoucna bude dosahovat hybridizací pohonů, což znamená nejen automatickou převodovku, ale i pocitově jiné ježdění. Čest výjimkám, kterých ovšem stále ubývá. Už proto byste neměli vyčkávat dlouho.

2. SUV horečka

Foto: Archiv Garáž.cz

Všichni se zbláznili do crossoverů, protože dobře vědí, že tudy vede cesta k navyšování prodejů i cen. Kdysi oblíbené karosářské verze tedy pomalu mizí. Chcete kombík? Dostanete SUV. Chcete sedan? Dostanete SUV se splývavou zádí. Chcete velké kupátko? Zapomeňte, vyjde na vás crossover kompaktních rozměrů. A takhle se dají nahradit vlastně úplně všechny styly, přičemž některé to mají spočítané už dneska. Doba sexy nepraktických aut jako bylo BMW 6 Coupé, ale třeba i Volkswagen Scirocco končí, na třídveřový hatchback už ostatně taky nenarazíte, a když ano, můžete se být jistí, že brzy vyfasuje přizvednutého crossoverového bratříčka. 

3. Emisní války

Foto: Archiv Garáž.cz

Elektromobilům neutečeme. Je to jenom otázka času. Dokud bude nejen EU, ale i jiné subjekty tlačit automobilky ke snižování emisí, budou automobilky tlačit k nákupu elektromobilů i nás. Jak? Jednoduše omezí diesely, benzínové motory začnou strkat jen do základních modelů a ty výkonnější budou plně elektrické, protože tam se koně "vyrábějí" nejsnáz. Bude to postupná smrt spalovacích motorů, které si mnozí ani nevšimnou, protože bude hodně pomalá. Podle prognóz by se měl elektromobil vyplatit až cca za deset let, kdy výrobní kapacity vozů i baterií budou natolik velké, aby srazily cenu i provozní náklady směrem dolů. V té době už bude dojezd i rychlost dobití srovnatelná se spalovacími motory, takže zbude jen pár naštvaných petrolheadů, kterým ta elektrická budoucnost prostě nebude vonět.

4. Autonomní revoluce

Foto: Archiv Garáž.cz

Samořídící vozy jsou na obzoru a většina řidičů potichu přiznává, že by je občas i uvítala, ať už v zácpě nebo při dlouhé cestě na dovolenou do Chorvatska. Automobilky tuší v téhle technologii mimořádnou dojnou krávu - oněch několik úrovní autonomního řízení jim dává možnost pořádně osolit příplatkovou výbavu, ale jakmile budou auta opravdu jezdit sama, začne fungující technika zlevňovat a za takových patnáct, dvacet let je opravdu budou mít všichni. A pak je docela dobře možné, že těm ostatním řídit zakážou. Proto byste si měli svůj volant užívat, dokud je čas. A začněte s tím hned dnes nebo nejpozději zítra. Sami si odpovězte na otázku, jestli opravdu řídíte to, co řídit chcete a jestli vás to baví. Zanedlouho totiž ani nebudete mít na výběr.

5. Veřejná bezpečnost

Foto: Archiv Garáž.cz

Auta nás vodí za ručičku čím dál tím víc. Nemusíte mít samořídící zázrak, abyste tušili, že celá řada technologií ve vašem autě vás neustále podceňuje. Netvrdíme, že byste si měli rovnou pořídit veterána bez ABS, kontroly trakce a airbagů, ale na trhu naštěstí pořád ještě jsou i vozy, které řidičům nechávají určitou volnost a především prostor k učení. Když vás příliš přísná elektronika vytáhne z každého průšvihu, nemáte šanci se cokoliv naučit. A v opravdové krizovce, která bude nad síly palubního systému, najednou nebudete vědět, co máte dělat dřív. Souhlasíme s tím, že bezpečnost je v autě nejdůležitější, ale pokud se chcete spolehnout i na sebe, poříďte si - nebo si alespoň občas půjčte - nějaké starší nebo prostě řidičské auto, abyste si osvěžili základní poučky a uvědomili si ten rozdíl mezi tím, když vy řídíte auto a když auto řídí vás. Někdy je mezitím dost tenká hranice, kterou většina řidičů snadno přehlédne.  

Reklama

Načítám