Hlavní obsah

5 nových aut, která jsou ideálními taxíky

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vozy taxislužby musejí nabízet unikátní souhrn vlastností - spolehlivost, dostupnou cenu, velký vnitřní prostor, rozumné provozní náklady a komfort pro řidiče i posádku. Vybrali jsme tedy pětici nových automobilů, které by se na to podle nás hodily, alespoň v evropských poměrech.

Článek

1. Toyota Prius+

Mnozí v Česku pohlížejí na Prius jako na ten zlý škaredý hybrid, ale pro taxikáře je tohle auto spása. Ve verzi plus jde navíc o prostorný automobil, který může nouzově pojmout až 7 lidí. A v čem tkví síla vozu? Zejména v obrovské spolehlivosti hybridního pohonu a rovněž jeho nenáročnosti na údržbu - auto nemá spojku ani složitý automat, stejně jako mnoho dalších často problémových součástí. Rovněž takové brzdy vydrží mnohem déle, protože auto často brzdí elektromotorem. Jediná potencionálně problémová část - drahé baterie - se zatím ukazují jako velmi spolehlivé, přičemž záruka na ně je 10 let. Některá velkoměsta navíc hybridy zvýhodňují různými působy. Pro letištní taxi na dálnici se Prius příliš nehodí, do městského a příměstského provozu je však ideální. Zvolit pak můžete i další auta se stejným typem pohonu, kupříkladu Auris hybrid v karosářské verzi kombi.

Foto: Archiv Garáž.cz

2. Škoda Superb

Česká taxikářská klasika nabízí velmi dobrý poměr mezi reprezentativností, komfortem, vnitřním prostorem a praktičností, přičemž ani cena není v porovnání s ostatními přemrštěná. Proto uvidíte Superb jako taxi nejen u nás, ale i v zahraničí. Auto je pak vhodné i pro delší cesty, tedy jako letištní taxi. Pro taxislužbu se však hodí i další Škody, kupříkladu Octavia, která může navíc být také s pohonem na CNG, anebo Rapid, který má velký kufr při kompaktních rozměrech a nízké ceně.

Foto: Archiv Garáž.cz

3. Fiat Tipo kombi

Tohle je náš taxikářský tip mezi levnými auty. Tipo je širší než Rapid, což se může hodit. Jezdí pohodlně, působí solidně a na výběr máte celou řadu pohonných jednotek - malý diesel, větší diesel, atmosférický benzin s manuálem či silnější variantu s automatem, čtrnáctistovku turbo na tovární LPG a tak dále. To vše ovšem za příznivé ceny, přičemž jízdně auto působí plnohodnotně. Máte-li rozpočet na nové auto jen okolo 400.000 Kč, tak Tipo rozhodně stojí za úvahu.

Foto: Archiv Garáž.cz

4. Mercedes třídy B

Středně velké MPV je vlastně jedna z ideálních karoserií pro taxislužbu. Do takovýchto vozů se většinou lidé vejdou i se zavazadly vcelku pohodlně, aniž by auto zabíralo velký prostor. V případě Mercedesu třídy B hraje do noty i skutečnost, že Mercedes taxíky vždy uměl velmi dobře, auto je osvědčené a nabízí celou řadu variant včetně verze na CNG, elektrické verze či mnoha dieselů. Taxikářskou klasikou sice bývalo Éčko, to však v současné generaci ještě nemá hybridní ani CNG pohon (minimálně na našem trhu), což jej v mnoha městech znevýhodňuje.

Foto: Archiv Garáž.cz

5. Peugeot Traveller/ Citroën Spacetourer/ Toyota Proace Verso

Pokud máte velkou rodinu, tak to možná znáte. Přiletíte z dovolené, chcete si vzít taxi, ale je to problém - všechna jsou pro pět šest lidí a zavazadla malá. V tom případě by měly taxislužby pořídit osobní dodávku, přičemž velmi kulturně jezdí nová sourozenecká trojice od Peugeotu, Citroënu a Toyoty. Ve srovnání s ostatními navíc tato auta vycházejí výhodně i cenově, přičemž oproti drahým etalonům třídy nepůsobí téměř o nic hůře. Doporučujeme dvoulitrový diesel se 140 koňmi, který umí nabídnout i solidní dynamiku.

Foto: Archiv Garáž.cz

Nový pořad o autech Garáž.cz!

Nezapomeňte sledovat ani třet dl pořadu o autech z dlen Garž.cz. Tentokrt uvidte překonn magick třsetkilometrov rychlosti v Bentley, sběratele nkladnch Tatrovek či třeba legendrn dvanctivlcov BMW! Sledujte ns zde!

Reklama

Načítám