Hlavní obsah

Slovenský Volkswagen Golf III Háčik - Razil cestu k Touaregu

Foto: Archiv Garáž.cz

Toužíte vědět, jak se vlastně slovenská továrna Volkswagenu dopracovala k tomu, že vyrábí Touaregy? Za vším stojí tajný projekt několika konstruktérů, kteří vyrobili funky terénní trojkový Golf a pojmenovali ho Háčik.

Článek

Tohle auto nás baví. Jedná se o Volkswagen Golf pojmenovaný jako Háčik a ve zkratce je to zvýšený a rozšířený trojkový Golf s přepracovanou zádí, pohonem všech kol a motorem 1.9 TDI pod kapotou. Vůz vyvinuli jakožto partizánský projekt konstruktéři ve slovenské továrně Volkswagenu. Když jej ukázali vedení, tak to nejprve zuřilo - kde na to inženýři vzali peníze? Ti odvětili, že auto stavěli ze zdrojů, které ušetřili.

Později se však Slovákům podobný vůz náramně hodil. Volkswagen uvažoval o výrobě Touaregu, když v tom někdo z vedení prohlásil, že vlasně prototyp SUV již postavili na Slovensku. Právě tohle auto nakonec rozhodlo o tom, že sériový Touareg bude montován u našich východních bratrů.

Foto: Archiv Garáž.cz

Není se čemu divit, automobil jsme si prohlédli v bratislavském Muzeu dopravy a nutno říci, že vypadá vážně skvěle. Je škoda, že po Golfu Country nešel tento prototyp do výroby.

Reklama

Načítám