Hlavní obsah

Po silnicích jezdí nové policejní Superby! Jak je poznat?

Foto: Archiv Garáž.cz

Již pouze týdny nás dělí od chvíle, kdy budou nové policejní Superby oficiálně předány ruce zákona. Nyní už se auta začínají objevovat v testovacím provozu, mějte tedy oči na stopkách, poznat půjdou zase o něco hůře.

Článek

Již na několika místech republiky lidé hlásí výskyt nových policejních Superbů. Ty ještě nejsou v provozu oficiálně a údajně tedy ani nepokutují provinilce, nicméně nyní začněte důkladně sledovat okolí, mohou být všude. Sami si jistě říkáte, že když se nijak neproviním, tak mi mohou být ukradení, nicméně v složitém provozu našich silnic každý občas spáchá přestupek a vozy by měly držet dohled nad provozem nejen co se rychlosti týče, byť to je bohužel jejich hlavní náplní.

Foto: Archiv Garáž.cz

Z nedávného výběrového řízení vyšlo, že novými neoznačenými policejními vozy jsou Škody Superb 2.0 TSI 4x4 s výkonem 280 koní a šestistupňovou převodovkou DSG. Výběr českého vozu je pochopitelný, již několikrát jsme však upozorňovali na to, že výběrové řízení bylo pomocí bizarních požadavků šito Škodě na míru, což se nám rozhodně nelíbí. Nicméně tak to v této zemi chodí, a tak si nově řidiči musejí dávat pozor právě na tato vozidla.

Půjdou nějak rozeznat? Ale jistě - nejsilnější varianta Superbu má jako jediná dvě viditelné hranaté koncovky výfuku. Dále očekávejte zatmavená okna, za kterými mohou v rozích prosvítat majáky. Na střeše bude pravděpodobně malá anténa a uvnitř dva lidé v reflexních vestách. S největší pravděpodobností pak auta dostanou levnější variantu osvětlení vozu. Vepředu tedy budou základní xenony, vzadu naopak čekejte svícení malým céčkem, jehož vrchní linka nebude protažena až do víka kufru, jako to mají verze s příplatkovými světly. Nicméně tohle bude stoprocentně potvrzeno až později a poznat to půjde jen při zapnutých světlech. Co se týče barev, očekávejte hnědou, černou, bílou, béžovou a šedou v kombinaci s osmnáctipalcovými koly.

Foto: Archiv Garáž.cz

Tyto vozy jsou kompletně placeny výhradně řidiči. Nejdříve každý majitel vozidla na jejich koupi přispěl v rámci zdraženého povinného ručení, kam se promítl takzvaný "fond zábran škod". Následně jistě očekávejte hlášení, jak se auta na pokutách "zaplatila", ačkoliv to není vzhledem k výše řečenému pravda. Zaplatili jsme je my všichni motoristé, ať chceme nebo ne, a to několikrát.

Foto: Archiv Garáž.cz

První várka aut se má na silnice dostat ještě tento rok, další bude následovat na jaře. Nahradit mají dosluhující Passaty a možná i Superby. Vozy se tedy budou pohybovat na silnicích první třídy a rychlostních silnicích, pravděpodobně pak i dálnicích.

Reklama

Načítám