Hlavní obsah

Čína vládne další evropské automobilce, tentokrát Lotusu

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lotus je možná nevelkou, spíše okrajovou automobilkou, která se zaměřuje na sportovní modely, tato značka však ovlivnila obrovské množství jiných vozů, protože její technici se podíleli na jejich ladění. Nyní Lotus spadl do spár čínského Geely.

Článek

Zdá se, že v Číně vzniká velký automobilový koncern, který bude do budoucna konkurovat zavedeným výrobcům, a to i svou velikostí. Čínskou automobilku Geely možná znáte už jen kvůli tomu, že koupila Volvo a Polestar. Nyní k nim přidává i většinový podíl v tradiční britské automobilce Lotus. Ta doposud patřila firmě z Malajsie. Nyní tedy vlastní 51% Geely a zbytek firma Etika Automotive of Malaysia. 

Zajímavé je, že Geely prozatím ponechalo ve vedení Lotusu Jean-Marca Galese. Cíle jsou nyní jasné - výrazně rozvinout značku. Srdcem i duší Lotusu jsou sportovní auta a tímto směrem se má výrobce ubírat i nadále. Spekuluje se však o příchodu ostrého SUV, které by konkurovalo Porsche Macan, Alfě Stelvio či chystané Alpině. Jako základ pro tento vůz by mohl posloužit model XC60 od Volva. Doufejme tedy, že budoucnost Lotusu je zářná a tato značka jen tak nezanikne.

Reklama

Načítám