Hlavní obsah

Lada Niva slaví 40 let luxusní edicí!

Foto: Archiv Garáž.cz

Klenot ruského automobilového průmyslu a jedno z mála socialistických aut, které bylo plně konkurenceschopné, Lada Niva, slaví 40 let. Při té příležitosti automobilka představila luxusní edici, kde se kůží rozhodně nešetřilo!

Článek

Pátého dubna 1977 zahájila ruská Lada výrobu převratného modelu. Niva měla nezávislé zavěšení předních kol, kotoučové brzdy vepředu, samonosnou karoserii a pohon všech kol. Okamžitě se z ní stala ikona populární nejen v Rusku, ale všude, kde bylo potřeba spolehlivého a nenáročného pracanta. Exportováno bylo přes 530.000 kusů!

Foto: Archiv Garáž.cz

Nyní tedy přichází oslava 40 let modelu s edicí 40th anniversary. Ta obsahuje pořádná litá kola, jiná zadní světla a hlavně interiér, kde je kožený nejen volant, ale i sedadla a další díly, což je u Nivy novinkou. Již z modelu Urban pak známe elektrické ovládání oken, zrcátek a třeba klimatizaci. Edice bude pochopitelně limitovaná, vznikne pouze 1977 kusů, přičemž nebude chybět nutná plaketka. Navíc se zdá, že dny Nivy jsou již sečteny, protože příští rok by mohl přijít nástupce.

Můžeme prozradit, že i naše redakce vzdá Nivě hold a to v připravovaném filmu o off-roadových legendách. Sledujte náš web a Youtube kanál.

Reklama

Načítám