Hlavní obsah

Příchod Škody do USA je prý sebevražda

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Člen představenstva Volkswagenu řekl v rozhovoru pro Automobile Magazine, že uvedení značky Škoda na americký trh je naprostá šílenost a sebevražda. Čekal ovšem někdo něco jiného? Přesto si myslíme, že některé modely mají šanci se do zámoří podívat.

Článek

Téma dnešního dne v českém automobilovém světě je vyjádření jednoho z členů představenstva Volkswagenu, který řekl, že Škoda v USA rozhodně nebude, protože by to byla čirá šílenost a finanční sebevražda. Jak překvapivé! Je sice pravda, že mnohé americké automobilové magazíny a internetové stránky si české automobilky všímají a orodují za příchod modelů jako je Superb či Octavia RS, ale většina americké veřejnosti vůbec netuší, že nějaké taková značka automobilů existuje a dost možná je to ani nezajímá. Chybí navíc dealerská síť a vůbec celkově se to jeví jako hodně špatný nápad, zejména pro Volkswagen, který musí nyní dávat peníze úplně jinam - na obrovskou pokutu kvůli emisnímu skandálu.

Přesto si myslíme, že modely jako Superb a Kodiaq to ještě nemají v zámoří úplně spočítané. Pokud se totiž podíváme kupříkladu na současný americký Passat, tak jde vlastně o levnější, okleštěnější variantu evropského modelu. Nebylo by však jednodušší použít raději Superb, který je rovněž levnější a mírně okleštěnější vůz na stejném základě, ale přidává k tomu všemu více prostoru a pár vychytávek? Na to by mohli Američané slyšet a není nutné upravovat Passata. Takovýto automobil by se mohl v USA prodávat jako Volkswagen a přinesl by svěží vítr do tamní nabídky značky, což by se po emisním skandálu náramně hodilo. Náklady na tuto změnu by byly minimální, přineslo by to však tolik chtěnou revoluci. Podobně to lze udělat i s Kodiaqem, který na relativně nevelkém půdorysu nabízí chytře využitý vnitřní prostor a místo pro sedm cestujících, to vše za přijatelnou cenu.

Foto: Archiv Garáž.cz

Ostatně již nějakou dobu se nese éterem, že jméno Kodiaq bylo v USA zaregistrováno jako ochranná známka koncernu VW. Nemusí to tedy nutně být Škoda Kodiaq, ale klidně Volkswagen Kodiaq. Rovněž samotný šéf Škody se nechal slyšet, že dle jeho názoru by měl tento vůz v USA obrovský úspěch. Vyměnit znáčky na autě je navíc to nejmenší a v minulosti i současnosti registrujeme mnoho podobných případů, viz. třeba Opel/Vauxhall/Holden Insignia alias Buick Regal. Ještě se hodí dodat, že v minulosti však Škoda v USA figurovala - vozil se tam kabriolet Felicia. Uvidíme tedy, jak se to vše vyvine.

Reklama

Načítám