Hlavní obsah

Rally Příbram 2016: 
Když bronz má cenu zlata

Foto: Archiv Garáž.cz

Lepší konec sezóny pro Klokočka ŠKODA Czech National Team už být nemohl: třetí místo v Rally Příbram a stříbro ve druhé etapě vyústilo v závěr, o jakém nikdo na začátku sezony ani nesnil. Bronz v celkovém hodnocení MČR 2016 vybojoval Vojtěch Štajf s Františkem Rajnohou na voze ŠKODA Fabia R5 o půl bodu a posádka startující pod hlavičkou projektu Racing 21 tak dotvořila trio Fabií R5 na pódiu českého mistrovství v automobilových soutěžích.

Článek

„Být v premiérové sezoně s úplně novým vozem třídy R5 několikrát čtvrtí a nyní na bedně, kam jsme se probojovali i v celkovém hodnocení MČR 2016, jsou opravdu dobré výsledky nad očekávání, ze kterých jsem upřímně šťastný a zároveň překvapený,“řekl po cílové rampě poslední letošní velké české rally vyčerpaný a šampaňským zkropený Štajf. „Velké uznání pak patří zejména partnerům, bez nichž by Klokočka ŠKODA Czech National Team těchto výsledků zcela jistě nedosáhl. Stejně velké poděkování dlužím také Karlu Janečkovi, bez něhož by projekt Racing 21 vůbec nevznikl. A zapomenout samozřejmě nemůžu ani na Frantu Rajnohu a celý tým, který s námi absolvoval tuhle parádní sezonu,“poděkoval všem Štajf.

Foto: Archiv Garáž.cz

A to Vojta Štajf dokonce v průběhu soutěže zvažoval odstoupení, což by se vzhledem k jeho zdravotním obtížím pramenícím z prodělaného zápalu plic dalo pochopit. „Na té dvacetikilometrové erzetě jsem v její druhé půlce nemohl popadnout dech a jen tak tak ji v tempu dokončil. Pak jsem své problémy po telefonu konzultoval s lékařem ŠKODA Motorsport, MUDr. Jiříkem, který mi doporučil jisté podpůrné metody. Dostavilo se zlepšení a mohli jsme pokračovat v plném tempu dál,“ nastiňuje Štajf nelehkou situaci. Již od začátku bylo jasné, že hlavním soupeřem bude domácí pilot Jan Černý startující s identickou technikou ŠKODA Fabia R5, se kterým se posádka Štajf-Rajnoha tahala o každou sekundu. Sobotním výsledkem byla 4. pozice pouhých 2,6 s za Černým s Černohorským, která slibovala ještě otevřenou hru v nedělní etapě. Bylo ale potřeba se do toho pořádně opřít.

Foto: Archiv Garáž.cz

Strategie na neděli byla jasná: maximální nasazení, flat out a nejhůře druhé etapové místo. „Pokud jsme chtěli pomýšlet na celkově třetí místo nejen v Příbrami, ale také celém šampionátu, museli jsme kalkulovat s nejhůř druhým místem za nedělní etapu (v případě předpokládaného vítězství Honzy Dohnala na Focusu WRC), což znamenalo hodně zatopit pod kotlem. Naštěstí déšť nám snesl tuhle šanci, protože pro Porsche Vaška Pecha je mokrá silnice s příbramskými kluzkými asfalty problematická. Jak jsme si slíbili, tak se i stalo a udolali jsme nejen Honzu Černého, ale také Vaška Pecha a na jedné erzetě dokonce vyhráli absolutně,“neskrýval nadšení „Vojtanen“. Svůj podíl na triumfu nesli také špioni a správná volba pneumatik, která v kombinaci s dobře nastaveným autem přinesla kýžené ovoce. Takže ve finále se Vojta Štajf s Frantou Rajnohou mohli radovat z prvního letošního absolutního podia, tedy třetího místa, na které se o půl bodu dokázali vyšplhat rovněž v celkové klasifikaci MČR 2016.

Foto: Archiv Garáž.cz

To jsou v premiérové sezóně s vozem Fabia R5 opravdu výsledky nad očekávání, které ukazují, že kombinace motivovaných mechaniků, špičkového týmu, zkušené posádky a výborného vozu ŠKODA Fabia R5 může být koktejlem vítězným. „Protože tohle bronzové umístění nám chutná jako zlato,“dodal na závěr Vojta Štajf. Se zeleno-šedou Fabií R5 se však ještě neloučíme, protože kromě účasti na Pražském rallysprintu máme v plánu ještě několik zajímavých videí.

Reklama

Načítám