Hlavní obsah

Zákaz jízdy kamionů: Je to vhodná doba vyrazit na cestu?

Foto: Shutterstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánujete prázdninové výlety? Někteří řidiči upřednostňují dobu, kdy platí zákaz jízdy kamionů, takže se mezi nimi nemusí na silnici proplétat. Jak to ale vidí zákon a kde a v jakou dobu vlastně omezení jízdy kamionů platí?

Článek

Někteří řidiči nechávají prázdninové cesty a výlety autem či na motorce na dobu, kdy ve vybraný čas platí zákaz jízdy kamionů (prostě nákladních aut o hmotnosti nad 7,5 t). Zákonodárce tím chtěl ulehčit provozu, ale samozřejmě lze spekulovat o tom, jestli má taková regulace vůbec smysl a nějaký přínos.

Zjednodušeně lze říci, že kamiony nesmí jezdit jen v neděli a svátky odpoledne a večer, ale o prázdniny se zákaz rozšiřuje i na sobotu dopoledne a dokonce i páteční odpoledne. Mnoho lidí by tak mohlo přemýšlet nad tím, jestli zrovna na tuhle dobu by nebylo vhodné si naplánovat delší cestu s vidinou klidnějšího provozu.

No, pochybujeme, že páteční odpolední provoz bude někdy klidný, ale když už tak chcete přemýšlet, tak si pojďme o omezení jízd pro nákladní vozidla něco podrobněji říci. Omezení jízdy nákladních aut upravuje samozřejmě Zákon o provozu na pozemních komunikacích 361/2000 Sb., konkrétně následujícím způsobem: (Uvádíme zkrácené znění, které je pro naše účely asi nejdůležitější)

§ 43 Omezení jízdy některých vozidel

(1) Na dálnici a na silnici I. třídy je zakázána jízda nákladním a speciálním automobilům a zvláštním vozidlům o maximální přípustné hmotnosti převyšující 7 500 kg a nákladním a speciálním automobilům a zvláštním vozidlům o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3 500 kg s připojeným přípojným vozidlem

a) v neděli a ostatních dnech pracovního klidu podle zvláštního právního předpisu (dále jen „den pracovního klidu“) v době od 13.00 do 22.00 hodin,

b) v sobotu v období od 1. července do 31. srpna v době od 7.00 do 13.00 hodin.

c) v pátek v období od 1. července do 31. srpna v době od 17.00 do 21.00 hodin.

Následně zákon upravuje, pro která vozidla zákaz neplatí, ale to detailně rozebírat nebudeme. To zajímá především dopravce.

V době mimo letní prázdniny tak nesmí kamiony jezdit 9 hodin v týdnu, o prázdninách se délka zákazu nasčítá celkem na 19 hodin. Z toho pak plyne, že během prázdnin musí dopravci objem dopravy vměstnat do menšího časového okna.

Foto: Shutterstock / ilmarinfoto

Tenhle obrázek klidně můžete potkat i v době zákazu jízdy kamionů. Někteří dopravci mají výjimku a mohou jezdit i tehdy, kdy ostatní ne

Povšimněte si, že zákaz platí pouze pro dálnice a silnice první třídy, nikoli pro silnice nižší kategorie. Navíc dopravci mohou ve složitém procesu zažádat o výjimku. Ta jim může (ale i nemusí) být udělena. Proto se, prosím, na kamioňáka v nějakém kritickém zúžení nevztekejte, že vás tam omezuje a že tam ve stanovenou dobu nemá co dělat. On může mít právě výjimku, která mu jízdu i v době zákazu umožňuje.

Jak je to v okolních zemích?

Je v tom pěkný guláš a je dost dobře možné, že existuje plno výjimek, změn a naopak dalších omezení. Následující informace tak berte s rezervou. A stejně jako u nás, i v ostatních zemích mohou dopravci požádat o výjimku. Rozhodně tak neplatí, že ve stanovený čas na silnicích kamiony nepotkáte.

Německo

Situace se pro dopravce neustále mění a třeba některé spolkové země dočasně zrušily omezení jízd. Mimo prázdniny (pozor, jednotlivé německé spolkové země mají oficiální data prázdnin jinak) platí zákaz jen v neděli a během německých státních svátků v době od 0 do 22 hodin. O prázdninách pak platí zákaz v sobotu od 7 do 22 hodin a v neděli a svátky rovněž od 0 do 22 hodin.

Rakousko

Na rozdíl od Němců je Rakousko přísnější a kamiony nesmí jezdit o víkendu od soboty 15 hodin do neděle do 22 hodin. O svátcích platí zákaz od 0 do 22 h. Během prázdnin je to stejné.

Slovensko

Slováci to mají nastaveno stejně jako Německo, takže kamiony mají zákaz jízdy o nedělích a státních svátcích od 0 do 22 hodin a o prázdninách se rozšiřuje zákaz ještě na sobotu od 7 do 22 h.

Slovinsko

Ve Slovinsku nesmí kamiony jezdit v neděli a ve státní svátek od 8 do 21 hodin a pak ještě na Velký pátek od 14 do 21 hodin. O prázdninách (od posledního víkendu v červnu do prvního víkendu v září) je zákaz rozšířen ještě na sobotu od 8 do 13 hodin. Speciální režim s omezením v sobotu a v neděli pak platí na vybraných úsecích silnic a dálnic.

Chorvatsko

V Chorvatsku platí zvláštní režim pro pobřežní oblasti a vybraná místa se zákazem jízdy kamionů v sobotu od 4 do 14 hodin a v neděli od 12 do 23 hodin. Pak ještě na den před státním svátkem od 15 do 23 hodin a ve svátek od 14 do 23 hodin.

Polsko

Poláci to mají trochu složitější. Mimo prázdniny platí zákaz jen o státních svátcích a to od 8 do 22 hodin. O prázdninách se zákaz rozšiřuje na pátek (18 - 22 h), sobotu (8 - 14 h), neděli a svátky (8 - 22 h).

Maďarsko

V Maďarsku mají kamiony jízdu omezenou mimo prázdniny od soboty 22 hodin do neděle (či pokud je následující den svátek) 22 hodin. O letních prázdninách se ale zákaz rozšiřuje už na sobotu od 8 hodin až do neděle 22 hodin.

Itálie

V Itálii omezují jízdu kamionů jen v neděli a to od 8 do 22 hodin. V turistické sezóně od června do září je zákaz rozšířen na čas od sedmi hodin do půlnoci. Existuje ale spousta výjimek.

Francie

Ve Francii se liší zákazy i podle lokality. Obecný zákaz mimo oblast Paříže je takový, že kamiony nesmí jezdit od soboty nebo den před státním svátkem od 22 hodin do neděle nebo svátku do 22 hodin. Jiný je režim pro letní prázdniny. Pro oblast Paříže pak platí zákaz podle toho, zda jedou kamiony k Paříži nebo od Paříže, ale podrobnostmi vás asi zatěžovat nemusíme, protože doprava v okolí Paříže je naprosté peklo vždycky.

Reklama

Načítám