Hlavní obsah

Dokonalá bugina: Brabus 900 Crawler – 900 koní, jen 15 kusů a nesmí do běžného provozu

Foto: Brabus

Brabus – německý tuningový specialista na vozy Mercedes-Benz letos slaví 45. výročí od svého založení. A významné výročí si žádá i pořádný dárek – buginu postavenou na základech třídy G, jejíž osmiválec překypuje výkonem 900 koní. Dostane se pouze na 15 šťastlivců, kteří ale s modelem Brabus 900 Crawler tak jako tak nebudou moci do běžného provozu.

Článek

Vezmete třídu G, odstraníte boční dveře, okna a vlastně většinu karoserie nahradíte karbonem, a ze střechy uděláte tenkou ochranu před sluncem. K tomu přidáte extrémní pružiny, nastavitelné tlumiče, světlou výšku 53 centimetrů, předimenzovaně silný motor a máte dokonalý recept na hodně netradiční buginu.

Celkový vzhled ještě doplňují dvacetipalcová kola. Uvnitř pak najdete červené sportovní sedačky. Interiér je ohlodaný na kost, ale základní prvky (digitální přístrojový štít, navigace) zůstaly totožné s tím, jaké znáte z běžného „géčka“. A pravda, té červené barvy je tady trochu více… Stejnou barvu mají i prvky na podvozku a trubkový rám z vysokopevnostní oceli. Když extravagance, tak pořádná.

Aby se pak posádka při jízdě písečnými dunami slyšela, je součástí taky palubní interkom, propojující čtyři standardně dodávané headsety.

Tuhle bláznivou věc kromě extrémního podvozku, který byl zcela přepracován, definuje i použitý motor. Hodně silný motor. Dvěma turbodmychadly přeplňovaný vidlicový osmiválec, který se nabízí i v dalších modelech od Brabusu, totiž nabídne závratných 900 koní (662 kW) a stejně ohromující točivý moment 1 250 Nm. Ve skutečnosti je tady omezen kvůli ochraně převodovky na 1 050 Nm, ale i tak to jsou extrémní parametry.

V8 biturbo je nepřekvapivě spojen s devítistupňovou automatickou převodovkou a sprint na „stovku“ zvládne za ideálních podmínek v čase 3,4 sekundy. Nejvyšší rychlost 160 km/h neohromí, ale je elektronicky omezena kvůli použitým off-roadovým pneumatikám. Kotoučové brzdy mají průměr 400 mm (vpředu) a 370 mm vzadu.

Hmotnost vozu činí 2 065 kg, což je pořád hodně, ale výchozí verze je ještě o 420 kilogramů těžší. Máte zájem? Pak potřebujete nějakých 22 milionů korun.

Vznikne pouhých 15 kusů (každý rok pět, výroba skončí v roce 2024), registrační značku ale v žádném případě nezískáte. I tak si Brabus 900 Crawler zalouží pozornost, souhlasíte?

Reklama

Související témata:
Načítám