Hlavní obsah

Výrobce pneumatik představil stěrače do terénu

Foto: BFGoodrich
Aktualizováno

Stěrače, potažmo jejich lišty s gumovými stírátky, jsou klasická spotřební věc, kterou však mnoho řidičů přehlíží navzdory její důležitosti. Zejména v zimním období jsou dobře fungující stěrače dost důležité, přesto však vídáme na silnicích auta, jejichž čelní okna už pouze šmudlají zubožené stěrače se starými a potrhanými gumičkami. Jejich řidiči pak výměnu zpravidla odkládají na „někdy“. Mohl by však nový produkt gumárenské společnosti změnit vnímání toho, jak dlouho stěrače na našem autě vydrží?

Článek

Značku BFGoodrich asi netřeba představovat. Výrobce pneumatik sice nepatří mezi nejpoptávanější značky v segmentu osobních aut, trochu jiná situace je však u off-roadů. Právě pneumatiky do terénu totiž tvoří značnou část sortimentu výrobce a primárně právě do terénu je zaměřena i úplná novinka – speciální a odolnější stěrače Off Road Wipers.

Produktová prezentace superlativy nešetří. Off Road Wipers jsou stěrače pro silniční, ale hlavně terénní použití, které kromě deště odolávají písku, bahnu, hmyzu a ledu. A právě to jsou ty věci, které v reálném světě dávají stěračům nejvíc zabrat. Kdyby stěrače jen jezdily po čistém skle a stíraly vodu, vydržely by mnohem déle – jenže nebohé gumičky se musí vypořádávat v lepším případě s prachem, pylem a hmyzem, v tom horším pak s bahnem či ledem. Takže pokud se svými stěrači nezacházíte mimořádně úzkostlivě a nedáváte pozor na to, aby se jim nepřipletlo do cesty nic, co by mohlo poškodit jejich gumičky, je to kombinace stáří a mechanického poškození, které je vyřadí ze hry. A právě to by měly nové stěrače od BFGoodrich do jisté míry řešit.

Stěrače, snadno rozpoznatelné podle terénního vzorku, nataženého přes celou vnější lištu, jsou totiž opatřeny technologií „Scrub-X Extreme Weather Performance“, která by měla spočívat v ochraně vlastní stírací lišty před nepříznivými vlivy. Zní to skvěle, jenže nejsme si úplně jistí, co si pod tím máme vlastně představit. Z logiky věci by vyplývalo, že se před vlastním stírátkem bude nacházet třeba ještě tužší a odolnější lišta, která odstraní hrubé nečistoty ze skla, aby jej pak jemné stírátko mohlo perfektně vyčistit. Jenže ať na jedinou produktovou fotku koukáme, jak chceme, žádnou podobnou vychytávku nevidíme. Jen docela obyčejně vyhlížející stírací gumičku, která se nijak nevymyká z běžného standardu.

Foto: BFGoodrich

Výrobce slibuje inovaci. Kromě vnějšího vzhledu ale není nic inovativního vidět. Gumička stěračů vypadá vlastně úplně normálně

Strašně rádi se budeme mýlit, ale z dostupných informací výrobce se zdá, že hlavním „prodejním tahákem“ nových a údajně úžasných stěračů bude prďácký design se vzorkem pneumatiky. Na žádnou technologickou inovaci, která by udělala z obyčejných stěračů nesmrtelné stěrače, to v tomhle případě nevidíme. Což ale neznamená, že stěrače nenesou ambiciózní cenovku – do prodeje jdou v létě a zatím je k mání pouze americká cena, která činí 79,99 dolaru, tedy v přepočtu 1 720 korun. Když si vezmeme, že opravdu kvalitní bezraménkové ploché stěrače stojí na našem trhu něco kolem šesti stovek, zdá se nám tahle cena trochu přemrštěná. Ale jak říkáme – rádi se budeme mýlit a necháme se překvapit.

Reklama

Načítám