Hlavní obsah

Velké naftové SUV od Audi jezdí bokem. Je SQ7 superSUV?

 

Automobilka Audi představila SUV, které technickými údaji připomíná supersport a jízdním chováním hravý nevycválaný hothatch. Přitom je to tlouštík, který má více než 2,3 tuny. Nová Audi SQ7 dostala pod kapotu vynikající osmiválec TDI, který jede jako z praku.

Článek

Je to vlastně takový návrat k silným turbodiselům a hlavně dobrá zpráva pro nás, kteří máme rádi velké motory. Už jsme se trošku báli, že se někdo vydá podobným směrem jako Volvo a do velkých SUV nainstaluje pouze čtyřválcové motory, byť je to jeden velký nesmysl, který prostě nefunguje. Audi si však zavzpomínalo na předchozí generaci, ze které přeplňovaný vznětový dvanáctiválec udělal takový brutální tank na kolech. V nové generaci má sice o čtyři válce méně, ale i tak nás těší, že jsme se dočkali přeplňovaného osmiválce, který do tak velkého auta prostě patří. A pozitivně se projevuje hned od prvních kilometrů.

Foto: Archiv Garáž.cz

Audi Q7 prošla zásadní generační obměnou. Designově to sice není úplně takový šlágr, ale prodává se, takže to není ani velký problém. Daleko důležitější jsou změny technické a prostorové. Byť se rozměry nijak výrazně nezměnily, uvnitř došlo k výraznému navýšení prostornosti. Q7 zároveň hodně zhubla. Záleží na verzi, ale mluví se v průměru o 300 kg. Nadšeni jsme byli už běžnou variantou 3,0 V6 TDI a osmiválec naše nadšení posunul do úplně jiných dimenzí. Více však už zjistíte v našem videotestu.

Reklama

Načítám