Hlavní obsah

Seat Arona 1.5 TSI Evo - módní doplněk

 

Seat novým modelem reaguje na poptávku trhu, protože zákazníci tyto malé crossovery chtějí. Zároveň je to první podobné auto v rámci celého koncernu Volkswagen a Aronu brzy doplní i sourozenci od VW a Škodovky.

Článek

Španělé podruhé použili novou koncernovou platformu, na které už postavili novou generaci modelu Ibiza. A není náhodou, že se Arona představuje jenom několik málo měsíců po Ibize. Obě auta mají totiž stejný technický základ, interiér a také totožnou nabídku motorů. Jediné co se měnilo, jsou rozměry. Arona je delší (5 cm), podstatně vyšší (10 cm) a přidala také 45 litrů v zavazadlovém prostoru.

K dispozici jsou zatím dvě výkonností varianty jednolitrového motoru TSI (95 / 115 koní) a brzy se na trhu objeví také dvě varianty naftové jednotky 1.6 TDI. My jsme ale na test měli to nejlepší. Výbavu FR s nejvýkonnějším motorem 1.5 TSI Evo, který produkuje 150 koní.

Arona je pro Seat velmi důležitá, protože španělská automobilka s ní vstupuje do segmentu, kde se zatím nikdy nepohybovala. Zároveň je to kategorie vozů, která za posledních pár let doslova extrémně rostla a zejména francouzská konkurence si z toho brala významný obchodní podíl. Právě teď ale mají konkurenti dost neklidné spaní, protože Arona je rozhodně povedené auto. I když si myslím, že není nejlepší. Vysvětlení najdete ve videu.

Reklama

Načítám