Hlavní obsah

V Americe dostávají rozum a zvyšují rychlostní limity

Foto: Archiv Garáž.cz

Michigan posouvá maximální rychlost o stupínek výš na více než 2000 km silnic. Místní policie totiž správně vyhodnotila, že rychlost nezabíjí. Naopak, zvýšení limitu může přispět k vyšší bezpečnosti.

Článek

1000 kilometrů dálnic a 1500 km okresek, přesně takového množství silnic se nové úpravy limitů v Michiganu dotknou. Jedná se o navýšení v průměru o pět mil (tj. 8 km) za hodinu směrem nahoru. Dochází k němu po pečlivém vyhodnocení schopností vozového parku i kvality silnic. A také na základě doporučení policie, která si od navýšení rychlosti slibuje zvýšení bezpečnosti na komunikacích. Že vám to zní jako z nějaké pohádky? Dává to přitom absolutní smysl. Novější auta jsou výkonnější, mají lepší brzdy a lépe drží v zatáčkách. A v Michiganu je navíc většina dálnic rovná tak, že vidíte na několik kilometrů dopředu - žádné kopce, žádné zatáčky. Hlavní motivací ovšem bylo, že se podobné kroky osvědčily i v řadě jiných amerických států.

Foto: Archiv Garáž.cz

Např. Utah před několika lety zvýšil rychlost na dálnicích dokonce na osmdesát mil v hodině, což je při přepočtu v podstatě našich 130 km/h (Michigan se bude muset spokojit s ekvivalentem stodvacítky). Na jeho širokých dálnicích, které vedou přímo za nosem až za horizont, to ostatně dávalo smysl. A nehodovost se snížila, protože... no protože všichni na původních pětašedesáti mílích v hodině stejně jezdili deset přes a policie jim to tolerovala. Zároveň tu ovšem bylo procento těch, kteří úzkostlivě dodržovali limit a kvůli rozdílovým rychlostem zvyšovali riziko nehody při předjíždění či dobržďování. Teď jedou skoro všichni kolem té osmdesátky, protože na devadesát už si troufne málokdo, kvůli vyšší spotřebě i konstrukční rychlosti vozidla. Musíte si uvědomit, že v Utahu jezdí spousta pick-upů a těžších aut, které v necelých 150 km/h žerou jak protržená.

Foto: Archiv Garáž.cz

Bylo by fajn, kdyby se podobně zamysleli i jinde a odvodili nové limity podle schopností vozového parku a přirozené rychlosti na komunikaci, že? 

Reklama

Načítám