Hlavní obsah

Už i Aston Martin potvrdil výrobu svého SUV

Foto: Aston Martin

Aston Martin DBX Concept

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SUV mánie zvesela pokračuje a po Lamborghini a Rolls-Royce přichází se svým „teréňákem“ další prestižní automobilka. Jen co britský Aston Martin dokončí výstavbu nové továrny St. Athan v roce 2019, začne zde vyrábět vůz odvozený od staršího konceptu DBX.

Článek

Leckdo si možná ještě vzpomene, jak zvláštním konceptem DBX bylo. Jednalo se v zásadě o kupé s velmi elegantní siluetou, ovšem se zvýšeným bočním profilem a jedoucí na vyvýšeném podvozku. Zda bude takhle vypadat i produkční verze, nebo zda Aston zvolí nějaký tradičnější přístup k SUV vozům, se teprve ukáže.

Spekulace probíhají taky kolem názvu. Spousta zdrojů hovoří o pojmenování „Varekai“, což je románský výraz pro „kamkoliv“. Pro auto s terénními schopnostmi docela adekvátní název, ovšem vyvstává otázka, jak moc bude Aston zvládat terén.

Nabídka pohonných ústrojí se každopádně přidrží tradice stávajících Aston Martinů. Pod kapotou Varekai (nebo taky DBX) se objeví osmiválce a dvanáctiválce z produkce Mercedesu-AMG, případně i hybridní ústrojí. Původní koncept DBX byl sice plně elektrický, ovšem elektromobil aktuálně není na pořadu dne, a tak ještě protentokrát zůstaneme u benzínových motorů.

Vedle toho, že výroba SUV zaměstná kolem 750 lidí v nově vzniklé továrně, částečně budované v nepoužívaných leteckých hangárech, očekává se taky dramatické navýšení prodejů. Ať už se nám to líbí, nebo ne, SUV zkrátka ohromně frčí a stejně jako se Lamborghini Urus ukazuje jako velký úspěch, neexistuje důvod, aby Aston nedosáhl podobného.

Nicméně buďme za podobná auta rádi. Tím, že si automobilky jako Aston Martin nebo Lamborghini vytvoří svoje „objemové“ SUV modely, dají větší volnost svým vývojovým oddělením. To znamená více kupé, více supersportů a celkově více zajímavých aut od každé značky. Zářným příkladem tohoto přístupu může být Porsche. Ačkoliv výrobu SUV Cayenne mnoho lidí původně odsuzovalo a objevovaly se názory, že se Porsche „zaprodalo“, v oblasti sportovních modelů nastala změna tak maximálně k lepšímu. Řady 718 i 911 vzkvétají po boku SUV a vše je v rovnováze.

Reklama

Načítám