Hlavní obsah

Unikátní výroba světlometů od návrhu až po sériovou výrobu

Foto: BMW

BMW 5

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napadlo vás někdy, že se na vývoji a výrobě světlometů do vašeho vozu podílelo více než sto lidí? Na jejich bezchybném fungování závisí to, jestli včas a hlavně bezpečně dojedete do svého cíle. Jedním ze světových lídrů ve vývoji a výrobě osvětlovací techniky a elektroniky pro prestižní světové automobilky je společnost Hella. V České republice působí od roku 1992 a na globální úrovni již více než 110 let.

Článek

Společnost Hella každoročně investuje desítky milionů korun do svých vývojových center v Mohelnici a Ostravě a vyplácí se to. Díky tomu je vždy na špici v rámci inovací ve svém oboru. Není náhodou, že jako první na světě přišla na trh s uceleným systémem revolučního třířádkového ledkového projektoru MATRIX.

Vývoj a výroba světlometu ve společnosti HellaVideo: Matouš Vaněk / Seznam Brand Studio

Vývoj a výroba světlometů se za poslední dekádu posunuly od halogenových světlometů k ledkovým a v poslední době také laserovým technologiím. Není divu, že celý proces od zadání úvodní studie automobilkou až po zahájení sériové výroby trvá téměř dva a půl roku. Světlomety současnosti jsou velmi sofistikovaná zařízení, která se skládají z několika set komponentů a jsou doslova nabitá elektronikou. Jejich výroba vyžaduje maximální preciznost a využití nejmodernějších technologií a výrobních postupů. Vysoký podíl automatizace a robotizace je nezbytností. V mohelnickém závodě se na výrobě světlometů do nového BMW 5 společně s operátory podílí i 38 kolaborativních robotů.

Nedílnou součástí celého procesu je také fáze testování, která probíhá ve vlastních laboratořích a zkušebnách. Také zde pracují specialisté se špičkovou technikou. V současné době se na vývoji v obou centrech podílí pět set odborníků a v nejbližších letech se z nich stane největší evropské vývojové a testovací centrum celé společnosti. Z tohoto důvodu právě teď Hella nabízí uplatnění širokému spektru kvalifikovaných techniků a specialistů.

Foto: Hella

Ověření elektromagnetické kompatibility

Jedná se o pozice z oblasti aplikované elektroniky, vývoje optických systémů nebo pokročilé konstrukce plastových dílů. Příležitost dostanou také procesní inženýři, experti na robotizaci, konstruktéři a všichni ti, kdo se chtějí podílet na procesu vývoje, testování a výroby světlometů pro prémiové značky automobilů.

Nemalou část nových kolegů tvoří také absolventi a studenti, pro které má Hella připravený propracovaný Trainee program. Prošly jím už desítky studentů, ze kterých se po ukončení studia stali platní členové vývojových týmů. Informace o pracovních pozicích naleznete na hella.jobs.cz.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Garáž.cz.
Načítám